Három éve nem volt aszú – Idén lesz?

A hegyaljai borászoknál kevesen örültek meg jobban a mostani esőzéseknek. A forró nyár után ugyanis az ég megnyíló csatornái aszút ígérnek.

Pósa Árpád
2012. 10. 02. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három sovány aszúesztendő után most végre jó esély van arra, hogy ígéretes legyen az aszúszüret.  A korábbi években a rengeteg eső kihívások elé állította a magyar borászokat, nem volt ez másként Tokaj-Hegyalján sem. A jó aszúterméshez ráadásul különleges klimatikus körülményekre van szükség, mindennek a megfelelő módon és a megfelelő időben kell történnie. Erre pedig a szőlészek és borászok nem tudnak hatni.

„A hegyaljai borászok évszázadok óta együtt élnek a kockázattal, értem az alatt, hogy a száraz borok alapanyagát képező szőlő szürete után az aszúnak szánt termést kint kell hagyni a tőkén. Aszút csak úgy lehet termelni, ahogyan a természet megengedi. Akkor kell eső, mikor teljesen érett a gyümölcs. Ilyenkor a vízfelvétel következtében megreped a bogyók hája, és a szemeken meg tud telepedni az aszúsodást segítő nemes penész, a botrytis cinerea. Ezután párás reggelek szükségeltetnek, melyek táplálják a penészt, és napsütötte nappalok, amelyek töppesztik a szőlőt” – mesélt a szakmai titkokról dr. Molnár Péter, a Patrícius borászat birtokigazgatója.

Tokaj-Hegyalján mindig külön értékelik az évjárat száraz borainak és aszújának lehetőségeit. „Az eddigi ismereteink szerint a száraz borok szebbek lesznek, mint a tavalyiak. Illatuk, ízük erőteljesebb, kiegyenlítettebb volt az érés. A csapadék, noha kevés volt, szerencsésebben oszlott el, és ez segített. De még várunk csapadékra. Három éve nem volt aszú, most viszont jó esélyünk van egy kiemelkedő évjáratra” – mondta a magyar bor pápája, a mádi Szepsy István. A botrytis már megjelent a szőlőkön, az időjárás segíti az aszúsodást. A szüretig hátralévő két-három hét meghatározó lesz. Hagyományosan Simon napja, azaz október 28-a az aszúszüret kezdete, idén ez is előrébb csúszik. Ami biztos, hogy a sok napsütés következtében az aszúsodás az átlagosnál magasabb cukortartalmú fürtökön kezdődött el, a savtartalom pedig kicsit alacsonyabb. Ez a kombináció rendkívüli, selymes borokat ígér.

A szüret eddigi történései azt is elmondják, hogy nem lesz sok aszú idén. Nem az időjárás miatt, bár a fürtök az aszály következtében kisebbek, inkább amiatt, hogy a szőlőtermelők a borvidék szőlőjének javarészét már leszüretelték, és nagyon sokat eladtak, akár más borvidékre is, főleg az Alföldre szállítottak belőle. A hegyaljai borászokat nem zavarja ez, mert így jobb minőségű, de kevesebb száraz tokaji, illetve aszú készül, és könnyebben érvényesülhet a piacon. A borvidékről kiszállított szőlőből készült borokat ugyanis nem lehet tokaji név alatt forgalomba hozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.