Az országtorta idei meghatározott alapanyaga a dió volt. Bacskó Szilárd és a budapesti Major cukrászda nyertes tortájában a kétféle krém – mézes és pralinés – között vékony, roppanós betét található. Minden egyes torta 30 dekagramm diót tartalmaz majd, hangsúlyozta Pataki László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: a tönkölybúzás-joghurtos kenyér kovászos eljárással készül, és csak természetes anyagokat tartalmaz. A nyertes kenyér előállítója Rábai Gábor, a Pékmester Bt. monori üzemének tulajdonosa és fia, ifjabb Rábai Gábor. A rendezvényen eladott termékekből összegyűlt bevétel egy részét a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványnak ajánlják fel – tette hozzá.
A Nándori László által készített ribizlihabos-almás réteges torta egy-egy szeletében mintegy 130 kalória van, a desszert nem tartalmaz finomított cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert sem – közölte Katona Éva, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kommunikációs vezetője.
Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy idén Budapesten négy kilövési pontról – három uszályról és a Lánchídról – indítják a rakétákat az augusztus 20-ai nemzeti ünnep zárásaként. A fővárosi és balatoni tűzijáték kísérőzenéjét Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző komponálta – tette hozzá.
A tűzijáték zenéjének előadásában közreműködik mások mellett a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar, az Akadémiai Kórustársaság tagjai, Szokolay Dongó Balázs, Szirtes Edina Mókus, Andrejszki Judit és a Magyar Zeneakadémia népzene szakának hallgatói. A Tűzijáték-szvit többször visszatérő főtémája az Ó, Szent István dicsértessél kezdetű moldvai csángó népdal, a tételek között helyet kap a Tavaszi szél és az Elmegyek, elmegyek népdalok rendhagyó megzenésítése is. Munkácsy Mihály festőművészről a zenemű fináléjában az Aranyecset című tétel emlékezik meg – ismertette a részleteket Havasi Balázs.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!