A Queenslandi Egyetem kutatásában több mint 12 ezer ember adatait elemezték, és azt találták, hogy napi nyolc vagy annál több adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztása javít a mentális egészségen. Az intézmény egészségügyi gazdaságtani kutatója, Redzo Mujcic az ABC rádióadásában elmondta: a zöldség- és gyümölcsevés irányelvei általában a testi egészséget állítják a középpontba, a lelkit kevésbé. Mujcic tanulmányozta, mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a vizsgálat résztvevői, és összevetette vitalitásukkal, elégedettségükkel és azzal, hogy mennyire stresszesek.
– Kiderült, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt esznek, annál jobban érzik magukat, de megállapítható az optimális mennyiség is: napi öt adag zöldség és öt adag gyümölcs tesz a legboldogabbá – magyarázta Mujcic.
Ilyen mennyiségben azonban a vizsgálatban részt vevők csupán tíz százaléka fogyasztott naponta tíz adag zöldséget és gyümölcsöt.