A 2012-es paprikateszt arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik legalapvetőbb fűszerünk csúfosan rossz minőségben kerül a fogyasztókhoz. Az azóta eltelt három év ugyan nem hozott jelentős változást, de valami elindult, és a megismételt teszt eredménye tekinthető egy új szakasz biztató kezdetének.
A Gault&Millau világhírű étteremkalauz főszerkesztője Molnár B. Tamás. Bittera Dórával a Magyar Nemzet hasábjain indította el a hazai konyhaforradalmat, megalapítva a Magyar Gasztronómiai Egyesületet is, kilépve és túllépve a rántott hús–csirizes főzelék hagyományán.
Ahogy a Németországot is megjárt egykori nagybőgős a Magyar Nemzet Magazinjának elmondta, nem bánta meg, hogy ebbe az irányba fordult. És noha a Bocuse d’Or európai selejtezőjének rendezési joga körül ismét fellángoltak az indulatok, az egykori selejtezői előd, a Hagyomány és evolúció szakácsverseny továbbra is töretlen sikernek örvend, melynek kulcsa egyben célja is: segíteni a legjobbak szakmai gyarapodását.
Molnár B. Tamás és Bittera Dóra nemrégiben publikált a Magyar Nemzetben egy, a hazai állapotokat taglaló véleménycikket.
A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) szervezte eseményen 2012-ben négy értékelő 19 fűszerpaprikát kóstolt meg, mint írták, „beszereztünk kommersz termékeket ABC-kből, szupermarketekből, vettünk piacon kistermelőit, kaptunk kéz alól, határon túlról” – tehát a merítés igen széles volt. Azonban az ízlelőbimbókat csiklandozó hatás elmaradt, tizenkilencből csupán hetet tartottak értékelhetőnek, a többi avas, romlott vagy hibás volt. Nem csoda, hogy a teszt nagy port vert fel és órási visszhangra talált.
Az eredmény nyomán a teszt nyertese, a bezdáni Kiss család paprikája azóta megkapta az Aranyszalag minősítést – melyet az MGE alapított azon termékek számára melyek elérik a világszínvonalat –, több hazai csúcsétterem vásárolja, foglalkozott vele számos szaklap és tévéműsor.
Idén az MGE – mint írják – „kiegészülve néhány paprikaipari szakemberrel 19 mintát vizsgált az érsekcsanádi Rév Csárdában. Csatlakozott a teszthez a csárda csapata is, mint az ország egyik legkifinomultabb paprikafelhasználója, egy helyi termelő és a legendás természeti őr, Felső Barnabás, a hagyományos halászételek és a szabadtűzi főzés mestere.” A végeredményt az öreg – a 2014 szeptemberében szüretelt – paprikák őrleményének ízvilága döntötte el, a színt kevésbé vették figyelembe.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!