A Pékműhelyben azokhoz az időkhöz próbálnak visszanyúlni, amikor még kézművesek sütötték a termékeket, különféle vegyszerek és adalékanyagok felhasználása nélkül.
Másféle dagasztógéppel és saját készítésű kovásszal dolgoznak. A „Józsi, a pék” néven ismert Vajda József az MNO-nak elmondta: termékei már külsejükben is eltérnek a modern technológiával készült kenyerektől. A kézműves kenyerek kisebbek, ugyanakkor sokkal tovább elállnak, valamint jóval zamatosabbak. A természetes kovásznak köszönhetően sokkal gyümölcsösebb ízvilágot képesek elérni, a kenyér belseje pedig lágyabbá válik, és szép, aranybarna, ropogós a héjuk.
József áprilisban nyitotta meg második Pékműhelyét a budapesti Bartók Béla úton, korábbi üzlete pedig az I. kerületi Batthyány utcában található.
Bár a hagyományos technológiák alkalmazása nem egyedülálló – több hasonló cég, például a Pipacs, a Marmorstein és a Jacques Liszt is használja –, a kézműves termékek továbbra sem túl elterjedtek Budapesten.
„Vidéken még rosszabb a helyzet, a pékségek nagy többségének ott semmi köze a magyar tradíciókhoz. Az albán pékségeknél pedig annyi a lényeg, hogy az áru meleg legyen és édes. Azonban mindössze kétféle tésztát használnak az összes termékhez, minőségileg nagyon igénytelenek, pékszemmel nézve pedig egyszerűen borzasztó, amit készítenek” – magyarázta a szakember.
Mint mondta, a kézműves pékségek Nyugat-Európában sem túl elterjedtek, azonban ott alapvetően jobb a kenyér, mivel komolyabban veszik az oktatást és a minőséget is.
„Magyarországon lényegében nincs képzés. Az iskolákban olyan dolgokat tanítanak – például egy alagútkemence megépítését –, amit a többség sehol, semmire nem fog használni. Ugyanakkor arról nem beszélnek, hányféleképpen lehet kenyeret készíteni” – vélekedett, hangsúlyozva: a szakmát meg kell szerettetni az emberekkel, ehhez pedig olyan oktatók kellenek, akik szintén szeretik, amit csinálnak.
Vajda József szerint ez a probléma szorosan összefügg a szabályozási hiányosságokkal is, hiszen ha ezen változtatnának, a pékségek kénytelenek lennének alkalmazkodni az új körülményekhez, ez pedig magával húzná az oktatást is.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!