Nagyon nehéz jó kenyeret venni

Mitől lesz igazán finom a pékáru, és milyen helyzetben van a magyarországi pékszakma?

Marosi Adrienn
2015. 08. 20. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pékműhelyben azokhoz az időkhöz próbálnak visszanyúlni, amikor még kézművesek sütötték a termékeket, különféle vegyszerek és adalékanyagok felhasználása nélkül.

Másféle dagasztógéppel és saját készítésű kovásszal dolgoznak. A „Józsi, a pék” néven ismert Vajda József az MNO-nak elmondta: termékei már külsejükben is eltérnek a modern technológiával készült kenyerektől. A kézműves kenyerek kisebbek, ugyanakkor sokkal tovább elállnak, valamint jóval zamatosabbak. A természetes kovásznak köszönhetően sokkal gyümölcsösebb ízvilágot képesek elérni, a kenyér belseje pedig lágyabbá válik, és szép, aranybarna, ropogós a héjuk.

József áprilisban nyitotta meg második Pékműhelyét a budapesti Bartók Béla úton, korábbi üzlete pedig az I. kerületi Batthyány utcában található.

Bár a hagyományos technológiák alkalmazása nem egyedülálló – több hasonló cég, például a Pipacs, a Marmorstein és a Jacques Liszt is használja –, a kézműves termékek továbbra sem túl elterjedtek Budapesten.

„Vidéken még rosszabb a helyzet, a pékségek nagy többségének ott semmi köze a magyar tradíciókhoz. Az albán pékségeknél pedig annyi a lényeg, hogy az áru meleg legyen és édes. Azonban mindössze kétféle tésztát használnak az összes termékhez, minőségileg nagyon igénytelenek, pékszemmel nézve pedig egyszerűen borzasztó, amit készítenek” – magyarázta a szakember.

Mint mondta, a kézműves pékségek Nyugat-Európában sem túl elterjedtek, azonban ott alapvetően jobb a kenyér, mivel komolyabban veszik az oktatást és a minőséget is.

„Magyarországon lényegében nincs képzés. Az iskolákban olyan dolgokat tanítanak – például egy alagútkemence megépítését –, amit a többség sehol, semmire nem fog használni. Ugyanakkor arról nem beszélnek, hányféleképpen lehet kenyeret készíteni” – vélekedett, hangsúlyozva: a szakmát meg kell szerettetni az emberekkel, ehhez pedig olyan oktatók kellenek, akik szintén szeretik, amit csinálnak.

Vajda József szerint ez a probléma szorosan összefügg a szabályozási hiányosságokkal is, hiszen ha ezen változtatnának, a pékségek kénytelenek lennének alkalmazkodni az új körülményekhez, ez pedig magával húzná az oktatást is.

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: államalapító Szent István királyunk ünnepe, nemzeti ünnep, Magyarország hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe.

 

A kommunista rendszer az ünnep vallási és nemzeti tartalmát nem vállalta, de teljes megszüntetését vagy jelentéktelenné süllyesztését sem látta célszerűnek, inkább tartalmilag változtatott rajta. A szekularizált ünnepet először az új kenyér ünnepének nevezték el, majd az új alkotmány hatályba lépését új – szocialista – államalapításként 1949. augusztus 20-ára időzítették. (MTI)

„Meg kellene határozni, hogy mit nevezhetünk pékségnek – például azt, ahol helyben készítik a termékeket, nem pedig odaszállítják – és hogy pontosan miből kell készíteni a kenyeret. Ha ezt a jogalkotó megtenné, egy éven belül Magyarországon csinálnák a világ legjobb kenyerét” – hangsúlyozta.

József szerint napjainkban sok vállalkozó elköveti azt a hibát, hogy nem jobb termékeket, hanem nagyobbakat, olcsóbbakat akar létrehozni, olyanokat, amelyeket még senki sem ismer. „Nem hiszem, hogy a piacnak igénye van annyiféle termékre, amennyi most van. Egyszerűen meg kellene érteni, hogy nem pénzért kell dolgozni, hanem örömből és szeretetből, mert a kenyérnek lelke van.”

Éppen ezért Vajda József augusztus 20-án, Szent István király és az új kenyér napján rendezi meg Budapesten a Kenyérlelke elnevezésű versenyt, ahol igen neves szakemberekből álló zsűri fogja elbírálni a kézműves termékeket.

„Az esemény célja, hogy összehozza azokat az embereket, akik szeretik, tisztelik a kenyeret, hogy megpróbáljunk közösen alkotni valamit, és hogy gyarapítsuk tudásunkat, új tapasztalatokat szerezzünk. Nagyon oda fogok figyelni arra, hogy ne a versengés kerüljön középpontba” – emelte ki, hozzátéve: a pékség kategórián kívül az otthon sütők számára is létrehoztak egy csoportot, hiszen szívesen látják azokat az embereket, akik otthon is csodálatos kenyeret tudnak készíteni.

Vajda József szerint napjainkban az a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja, amit szeret. „Annál nagyobb öröm számomra nincs, mint amikor valaki kenyeret vesz tőlem, majd visszajön, és elmondja, milyen finom volt, mennyire ízlett neki. Ha más emberek – legyenek hentesek, borászok vagy cipészek – is megpróbálnák megtalálni azt, ami örömet okoz nekik, boldogabb világban élhetnénk.”

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.