A brit borász az egekig dicséri a furmintot

A legjobb villányi és tokaji borok felvehetik a versenyt a legelismertebb nemzetközi márkákkal.

MNO
2015. 10. 22. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit borvilág szakértője azért érkezett Magyarországra, hogy a tokaji és a villányi borvidékről tanuljon, és bemutassa a két évvel ezelőtt a londoni Decanter World Wine Awards nagy aranydíját elnyert Sauska Cuvée 5 új, 2011-es évjáratát. Az új bort jobbnak és elegánsabbnak tartotta a korábbi évjáratnál, mint mondta, „nagyon meglepődnék, ha nem produkálna jobb eladásokat”.

A szakember azt is elmondta, míg Villányhoz hasonló borvidék akár ötven másik is akad a világon, a tokajihoz hasonló adottságú területből legfeljebb 2-3 másik van a Földön. Bár vörösborokat értékelni hívták, meglepő módon Burr elsősorban a száraz tokaji furmintokért lelkesedett. Elmondása szerint a furmintban megvan az a potenciál, hogy a világ legértékesebb burgundiai Chardonnay-ival és Rajna menti rizlingjeivel is felvegye a versenyt. A Master of Wine az elmúlt napokban száz eurós Chablis-kat is összekóstolt a Sauska Pincészet dűlőszelektált furmintjaival és tokaji házasításaival, és mint mondta, minőségben, eleganciában nem volt köztük mérhető különbség.

Az operarajongó Burr szerint bár nehéz összehasonlítani Bachot, Brahmsot vagy Lisztet, csak a legnagyobb fehérborokhoz hasonlítható a furmint, igaz, azt hozzátette, hogy nem kell félni a házasításoktól, egy kis hárslevelűvel vagy sárga muskotállyal elkészített cuvée akár még elegánsabb és felhasználóbarátabb is lehet, mint a fajtaszelektált furmint.

A Kempinskiben tartott borbemutató a meghívott 120 borászati és gasztronómiai szakértő számára azért is lehetett szemnyitogató, mert a világ egyik legelismertebb szakértője minősítette „párbajképesnek” a tokaji száraz fehér és a villányi vörösborokat a nemzetközileg legelismertebb versenytársakkal. Amiből az is következik, hogy eljött az ideje, hogy mind a hazai, mind a külföldi gasztronómiában az értéküknek megfelelően árazzuk be a hazai bortermelés piramisának csúcsán álló borainkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.