Rémhírek terjednek a vörös húsokról

Szakértők szerint tudományosan megalapozatlan az október végén megjelent tanulmány.

MTI
2015. 11. 26. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lorászkó Gábor szakállatorvos, toxikológus, igazságügyi szakértő és Gerencsér Ferenc állatorvos, ügyvéd, természetvédelmi szakmérnök MTI-hez eljuttatott közös közleménye kiemeli: az október 26-án a sajtóban megjelenttel szemben a tanulmány nem a WHO-tól származik, hanem a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (International Agency for Research on Cancer, IARC) dokumentuma.Felidézték azt is, hogy három nappal később megjelent egy mindössze hét mondatból álló, rendkívül visszafogott WHO-közlemény, amelyben a szervezet elhatárolódott az IARC álláspontjától, és ígéretet tett arra, hogy jövőre szakértőivel megvizsgáltatja a kérdést.A magyar szakértők szerint az IARC publikációja csak formailag tudományos közlemény, nem mutat fel tudományos újdonságot, és a hivatkozások közül egyesek alkalmatlanok alátámasztani a vonatkozó megállapításokat.Megjegyezték azt is, hogy az IARC tanulmánya elhallgatta a fehér húsok vastagbéldaganatokkal szembeni védő szerepét, amelyet több, általuk is idézett tanulmány egyértelműen megfogalmazott. Szerepel a közleményben olyan állítás, amelyben három emberi kísérletre hivatkoznak, de az ehhez megadott szakcikk egy állatkísérlet – mutatnak rá a szakértők.„Tíz ország huszonkét szakértője írta a mindössze másfél oldalas cikket egy nagyon magas publikációs értékű szakfolyóiratban, ami igen gondos és hozzáértő lektorálással szokott együtt járni, mégis található benne lényeges, értelemzavaró hiba” – fogalmaztak. Hozzátették, az IARC illetékes vezetője által is alacsonynak tartott kockázatról új tudományos eredmény felfedezése nélkül lett világhír.Kifejtik, hogy a cikk nem tudományos színvonalú, tudományosan nem megalapozott és nem is gondos írás, de ártalmas, mert a lakosság a WHO közismert tekintélyét látta a hír mögött, holott azt a WHO-tól függetlenül működő intézmény egy munkacsoportja készítette, és az elkészült véleményt még ők is csak kétharmad arányban támogatták. Ez alapján objektív kijelentéssel egyértelműen rákkeltőnek nevezni a feldolgozott húskészítményeket – legalábbis a jelenleg elérhető adatok alapján – megalapozatlan a szakértők szerint.Olvassa el a témában korábbi cikkünket, melyben arról írunk, hogy nem kell félni a húsoktól, ma már a legtöbb ország rendelkezik olyan minőségbiztosítási rendszerrel, amely minden oldalról ellenőrzi a hústermelést a termelőtől a feldolgozón át egészen a tányérig. Emellett uniós vagy nemzeti szinten külön törvények is fokozhatják a biztonságot.A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is azonnal reagált az október végén napvilágot látott tanulmánnyal kapcsolatban, mint mondják, a vizsgálat eredménye indokolatlanul félreinformálja a fogyasztókat, ugyanakkor az állatok tartásával, vágásával és húsfeldolgozással foglalkozók gazdasági helyzetét is ellehetetlenítheti.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.