Károly herceg, II. Erzsébet brit uralkodó fia a párizsi klímakonferencián kifejtette: nagyon kedveli a Pont-l'Évêque-et és más, hagyományos módszerrel készített francia sajtokat. Azonban arra figyelmeztetett, hogy ezeket a nemzeti élelmiszer-biztonsági szabályozás „bakteriológiai korrektsége” fenyegeti.
Sajnos van igazság abban, amit a brit trónörökös mondott – írja a The Independent. Jelenleg a Franciaországban fogyasztott sajtok csupán mintegy tíz százaléka „valódi”, vagyis kezeletlen tejből készült termék, ráadásul egy év alatt négy százalékkal visszaesett ezeknek a száma.
A francia sajtok többségét pasztőrözött vagy hőkezelt tejből, tömegesen állítják elő. Bár régi nevüket megtartották, a kritikusok úgy látják: ízük és karakterük már csak árnyéka önmagának.
Véronique Richez-Lerouge, a Sajt Terméktanács elnöke úgy fogalmazott: köszönet illeti Károly herceget, de szégyenletesnek tartja, hogy a francia politikusok „nem mondanak semmit, míg a brit trónörökös ilyen erőteljesen szólal fel”.
Hervé Mons, akinek üzeme világszerte forgalmaz autentikus sajtokat, az Independentnek azt mondta: nyomás alatt vannak, mivel a kisüzemi előállítás során ugyanolyan szabványoknak kell megfelelniük, mint a gyári készítésnél. A tejipari szabályozások minden valódi jellegüktől és minőségüktől megfosztják a sajtokat – tette hozzá.
Richez-Lerouge szerint a sajtok eróziója egy széles körű „nemzeti képmutatás”. Mint mondta, az egymást követő francia kormányok dicsőítették a kisüzemi gazdálkodás és a minőségi élelmiszerek erényeit, míg „az európai támogatások nyolcvan százaléka a nagy mezőgazdasági termelők és az agrárpiac zsebébe vándorol”.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!