Bocuse d’Or: Széll Tamás nyerte a hazai nagydöntőt

Az Onyx étterem séfje indulhat az európai kontinensdöntőn, mely szintén Budapesten lesz.

MTI
2016. 02. 18. 17:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai döntőjébe jutásért hat séf versengett: Széll Tamás – segédjével, Szabó Kevinnel –, Pohner Ádám (Olimpia Étterem), Győrffy Árpád (Kollázs), Sándor Rodrigo (Costes Downtown), Szabó László (Sodexo) és Volenter István (67 Étterem) séf és segédje (commis) felett aratott győzelmet. A szakmai zsűri a finalisták által meghívott, egy-egy őket képviselő magyar séfből, valamint hat további nemzetközi szaktekintélyből állt.

Széll Tamás már tapasztalt versenyzőként indult a versenyen, hiszen 2013-ban Magyarországot képviselve a tizedik helyen végzett Lyonban, a Bocuse d’Or világdöntőjén.

„Nagyon szép munkát végeztünk a mai napon, elégedett vagyok vele. A tapasztalataimat kihasználva sokkal koncentráltabban tudtam felkészülni, és hatékonyabban dolgozni – mondta teljesítményéről az MTI-nek a séf. – Kőkemény munka kezdődik most, csapatban dolgozunk. Az ötletelés után állunk neki az edzéseknek, a versenykörülmények és a versenyidő gyakorlásának. Szerintem hatékonyan tudunk felkészülni, ráadásul az európai döntő itt lesz, Budapesten, sokan állnak majd mögöttem.”

A magyarországi döntősök már most az európai döntő magyar alapanyagaival dolgozhattak: ez a halételhez szolgáló dunai kecsege és kaviárja, valamint a hústál alapjául szolgáló gímszarvasborjúcomb és -gerinc.

A Bocuse d’Or történetében ez lesz az első alkalom, hogy a kontinensdöntő mindkét versenyételének fő összetevője a vendéglátó nemzet konyhájának alapanyagai közül kerül ki, ráadásul a versenyhez kapcsolódó eseményeken kizárólag magyar borokat szolgálnak fel.

Májusban Budapesten Széll Tamás mellett további tizenkilenc ország képviselője verseng a Bocuse d’Or Europe 2016-os címéért. 2017-ben a lyoni világdöntőn az amerikai, az európai és az ázsiai kontinentális döntő legjobbjai, összesen huszonnégy ország séfje vesz majd részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.