Amerikába költözött a magyar sztárséf

Zsidai Roy korábbi munkatársa Costa Ricán folytatja. Nem ugrott fejest az ismeretlenbe.

Varga Attila
2016. 11. 09. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litauszki Zsolt Orosházán született, s miután Hódmezővásárhelyen a helyi vendéglátóipari szakközépiskolát elvégezte, két évig egy orosházi iskola menzáján dolgozott, ahol naponta 3600 diákra kellett főzniük. Innen a híres fertőrákosi Ráspi étterembe került, majd kilenc évig Ausztriában dolgozott. Ötcsillagos szállodákban konyhafőnök-helyettesként, majd egy két Michelin-csillagos osztrák étteremben, a Taubenkobelnben „garde managerként” tevékenykedett. 2008-ban visszatért Magyarországra, és a budapesti Maligán borétterem szakácsa lett. Litauszki Zsolt itt már a modern konyhaművészet vívmányaival rukkolt elő. Legutóbb a Zsidai család hat éttermének úgynevezett kreatív séfje volt, és irányította a Pest-Buda, a 21 Magyar Étterem és a Pierrot szakmai munkáját.

„Sallangmentes, és kifinomult a fűszerérzéke. Egy elhagyott grundon is kiszagolja a vadon növő turbolyát, megy a bodza illata után. Az Ausztriában töltött évek elmélyítették, gazdagították a Monarchiára jellemző gasztronómiai stílusát, ami egyet jelent a régi magyar hagyományok ismeretével, használatával. A hal és a káposzta használata nagyon jellemző rá. Francia alapok, magyar leleménnyel” – írta az Origo róla egy cikkében. „Marhapofa tarhonyával. Ragacsos körömpörkölt jut eszembe róla elsőre. Egyike azoknak a séfeknek, aki nagyon ügyesen és izgalmasan használja a fűszernövényeket, virágokat” – jellemezte Mautner Zsófia gasztronómiai újságíró.

Felszámolta az itthoni életét, és november első napjaiban a családjával Costa Ricába utazott Litauszki Zsolt, hogy egy izgalmas vállalkozás egyik tulajdonosaként kezdjen új életet… Még kicsomagolás közben, telefonon értük utol. Készségesen válaszolt a kérdéseinkre. Arra, hogy egy nagyon jó állást hagyott el Magyarországon, a következőképpen reagált.

– Tizenkét konyhafőnököt irányítani összetett, izgalmas és rendkívül kreatív feladat volt. Az innovációt és a kontrollt képviseltem, vagyis az volt a feladatom, hogy új ételeket kreáljak, új technológiákat vonjak be és hogy ellenőrizzem azok megvalósítását. Viszont egy bizonyos szint után eljut az ember odáig, hogy már nincs felette más, csak a tulajdonos. Elérkezettnek láttam az időt arra, hogy újra saját vállalkozásba kezdjek. Röviden szólva, egy nagyon jó állást hagytam ott egy még jobbnak tűnő lehetőségért. De ez korántsem volt „fejesugrás az ismeretlenbe” – mondta.

Costa Ricán kisebb, magyar üzletemberekből álló kolónia él. Nemrégiben megkereste őt egy Costa Rica-i vállalkozás elindítója, Marschall Péter, aki a Sztárban sztár, a Hal a tortán, az Éden Hotel és más televíziós produkciókat gyártó vállalkozás tulajdonosa. Elmesélte neki, hogy feladta a médiavállalkozását, családjával együtt Costa Ricába költözött, és ezentúl ott fog élni. Beindított egy komoly vállalkozást, amihez már talált partnereket, de szeretné bevonni őt is. Litauszki Zsolt az elmúlt hónapokban elutazott Costa Ricára tájékozódni, majd rövid gondolkodás után tulajdonostársa és partnere lett Marschall Péternek ebben a munkában. A www.borsmenta.hu gasztronómiai portál beszámolójából kiderül, hogy a Marschall Péter által létrehozott 15 Minutos nevű cég ma már két éttermet és egy cateringcéget üzemeltet Costa Rica csendes-óceáni partvidékén, egy Uvita nevű településen. Az lesz Litauszki Zsolt feladata, hogy a vállalkozást továbbfejlessze. Decemberben már nyílik a harmadik étterem, felső kategóriás dizájnnal és óceánra néző panorámával. Ezenfelül tervezik szálloda, sörfőzde, iskola létesítését is.

– Uvita az édenkert maga – jellemzi a környéket Litauszki Zsolt. Az óceán partján, az esőerdő szélén fekszik, egy olyan földnyelvnél, amelyet dagálykor mindig elönt a víz, apálykor viszont kilátszik a homoksziget. Rengeteg delfin és bálna élőhelye, de nemcsak a vízi, hanem a szárazföldi állatvilág is nagyon gazdag. Egyébként Costa Rica a világ „legzöldebb” országa, ahol száz százalékban megújuló erőforrásokból biztosítják az energiaszükségleteiket. Fosszilis energiát egyáltalán nem használnak, pedig nagyon nagy kőolaj- és földgázkincsen ülnek, de ezt még el se kezdték kiaknázni. A mezőgazdaságuk, a könnyű- és nehéziparuk ellátja őket azzal a bevétellel, amire az országnak szüksége van. A legnagyobb kávé-, csokoládé- és mangóexportőrök közé tartoznak.

Uvita népszerű hely, szívesen látogatják a turisták, de minőségi a vendégkör is, folytatja.

– Rengeteg francia és holland mágnás vásárolt itt házat, hiszen ebben a csodálatos környezetben zavartalanul tudnak pihenni. A szolgáltatóipar viszont még nem épült ki, és mi egyebek között ennek megvalósításán dolgozunk majd.

Litauszki Zsolt hozzátette: a helyi piacok választéka, a zöldségek, gyümölcsök minősége kitűnő. Kínálnak licsit, duriánt, rambutánt, maracuját vagy a kenyérfa jellegzetes szagú gyümölcsét, a jackfruitot, ezerféle banánt, lédús mangót, rengeteg különböző babot, többféle avokádót, eukaliptuszt, és sok minden mást, amit korábban ő még csak nem is látott. Már tájékozódott a csirke és sertéshús meglepően jó minőségéről is. Távlati célja az, hogy az éttermek ellátása céljából állatokat is tartanának. Ő maga nagyjából ahhoz hasonló munkát fog végezni, mint eddig, azaz összehangolja a vendéglátó vállalkozás működését, kreatív séfként részt vesz az éttermek munkájában, betanítja az egyes helyek konyhafőnökeit, és persze tulajdonosként igyekszik biztosítani a feltételeket a gördülékeny munkához. Segíti majd az ültetvények és az állattenyésztő bázis működését is.

– Hol élnek majd?

– Az őserdő szélén egy kis házikóban, ahol kényelmesen elférünk. Marschall Péter azért nevezte el a céget 15 Minutosnak, mert öt gyermeke van, és soha nem szeretne a családjától 15 percnél távolabb lenni. Nekem is két kicsi lányom van, és én is szeretnék mindig a szeretteim közelében lenni és annyi időt velük tölteni, amennyit csak tudok. A lányaim egy amerikai iskolába járnak majd. Úgy érzem, ide hívni minket visszautasíthatatlan ajánlat volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.