Hatfős társasággal ültünk be a Ráday utca elején egy étterembe. Hosszú ideig nem foglalkoztak velünk, majd egy nő felvette az italrendelést. Amikor kihozta a frissítőket, az egyiket úgy helyzete az asztalra, hogy amikor elfordult, egyikőnkre ömlött. Ezen elkezdett arcozni. Ezt követően érkezett egy köpcös kopasz férfi, aki flegmán kérdezgette, ki mit szeretne étkezni. Természetesen összevissza keverte a rendeléseket. A tányérokat ketten szolgálták fel egy másik pincérrel, amikor szóltunk, hogy több rendelés nem stimmelt, szentségelni kezdtek, és bizonyára így tettek akkor is, amikor észlelték: nem kaptak borravalót. Soha többé még a környékre sem mentünk.
Ehhez hasonló bejegyzések garmadájával lehet találkozni különféle fórumokon, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az étterem-tulajdonosok, üzletvezetők abból gazdálkodnak, amiből tudnak. Molnár B. Tamás, a Gault & Millau ételkalauz főszerkesztője hangsúlyozta: nagy veszteségek érték a szakmát, rengetegen távoztak külföldre, Nyugaton ugyanis többet kereshetnek. – Az állandósult munkaerőhiány miatt a klasszikus pincér munkakör – nálunk legalábbis – már nem elég. Pultos, barista készséggel kombinált állást kínálunk, ezekre betanítjuk a pincért – világított rá a munkaerőhiány okozta egyik gondra Kricsfalvi Anita, a nógrádi Enoteca Borbisztró tulajdonosa.
Szerinte a jó pincér ismérve a kellemes modor és megjelenés, a precizitás, a stílus, a kézügyesség, a gyorsaság. – Elengedhetetlen volna a munkabírás, a készséges fellépés, a jó kommunikáció a vendéggel, ám éppen ezért rendkívül nehéz manapság munkájára igényes, felkészült, udvarias, ugyanakkor nem tolakodó, tegező pincéreket találni – vélekedett Kricsfalvi Anita. Meglátása szerint sajnálatos tény, hogy a fiatalok nem ambicionálják a munkát, és gyakran olyan alapkészségekkel sem bírnak, mint a jó verbális stílus, a tisztaság iránti igény, a megfelelő sebesség, a terhelhetőség és a türelem. Náluk jobbára olyanok jelentkeznek, akik nem akarják magukat továbbképezni más területen, vagy diákok. Megemlítette azt is, hogy a pincérek egy része két-három év tanulás után sincs tisztában elemi dolgokkal, amit jórészt von haus aus (otthonról) is hoz(na) az ember, de a szakképzésben már feltétlenül kellene tudniuk. Gond, hogy semmilyen alkalmassági szűrő sincs.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!