Mérgező zöldségek után kutat a Nébih

Magyarországról származó gyorsfagyasztott zöldségtételekben is kimutatták a lisztéria baktériumát.

MN
2018. 04. 05. 9:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországról származó gyorsfagyasztott zöldségtételekben is kimutatták a lisztéria baktériumát – erősítette meg az Agrárszektor.hu-nak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzései és Járványvédelmi Központ (ECDC) nemrég tett közzé értékelést arról a lisztériajárványról, amely 2015-től 2018 márciusáig Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban 32 megbetegedést – közöttük hat halálesetet – okozott. A járványért elsősorban a gyorsfagyasztott csemegekukoricát okolják.

A lap cikke szerint a Magyarországot is érintő esetekben eddig az derült ki, hogy a kiszállított tételek közvetlenül lengyelországi feldolgozókhoz kerültek. Ugyanakkor a hivatal szerint egyelőre nem bizonyított, hogy a termékek hol szennyeződtek baktériummal. A Nébih tájékoztatása szerint a szóban forgó alapanyagok termelése és gyorsfagyasztása itt történt, de azokat több esetben külföldi cégek csomagolták.

Durvább, mint a szalmonella

A liszteriózis betegséget a Listeria monocytogenes nevű baktérium okozza. A Házipatika.com cikke szerint főként szennyezett élelmiszerek útján terjed. Hányást, hasmenést, influenzaszerű tüneteket okoz, egyes esetekben pedig agyhártyagyulladást. Nagyon súlyos formája is létezik, ám viszonylag ritka betegség. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint az iparilag fejlett országokban 1 millió lakosból évente 0,1-10 ember betegszik meg liszteriózisban. A súlyos esetek 20-30 százalékában halált okoz.

Az ügyben folyamatban vannak a további nyomon követési és laborvizsgálatok – tette hozzá a Nébih. Emellett pedig a hivatal a gyorsfagyasztott termékkör vizsgálatára a hazai konzerv- és hűtőipari vállalkozásoknál a közelmúltban célellenőrzéseket is indított, de arról nem nyilatkozott, hogy a vizsgálatok mely cégekre terjednek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.