Habony Árpád közszereplő – elvérzett a „tanácsadó” Jobbik elleni keresete

Egy „erősen támogatott” közéleti lap tulajdonosa tűrni köteles, hogy politikai plakátra teszik az arcképét.

Lándori Tamás
2017. 09. 20. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Közéleti kérdésekben huzamosabb ideje erősen érintett” – így jellemezte a Fővárosi Ítélőtábla tanácsának vezető bírája, Kisbán Tamás Habony Árpádot. A miniszterelnök titokzatos tanácsadója a Jobbik ellen indított polgári pert arra hivatkozva, ő nem közszereplő, az ellenzéki párt tehát személyhez fűződő jogait megsértve helyezte el képmását a „Ti dolgoztok, ők lopnak” feliratú plakátjain. (A lopással kapcsolatos állítás kapcsán egyébként nem támasztott jogi követelést.)

A táblabíróság ugyanarra az álláspontra helyezkedett, mint a törvényszék május közepén: Habony közéleti szereplő. „Nem attól közszereplő valaki, hogy a nyilvánosság elé lép, hanem hogy olyan tevékenységet végez, ami egyértelműen azzá teszi – indokolta akkor az elsőfokú ítéletet Szabó Csilla bíró, akinek határozatát a másodfok szerdán helybenhagyta.

Kisbán rámutatott, a kifogásolt plakátnak voltak olyan „társai”, amelyeken Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc volt látható. Ezeken – akárcsak a Habonyt és Rogán Antalt ábrázolókon – a politikus előrébb foglal helyet, a másik szereplő pedig mögötte.

– E grafikai megoldás is nyomatékosítja azt a politikai üzenetet, hogy a kormányzati költéseknek magánszemély haszonélvezői vannak – magyarázta a bíró, aki szerint

egy ilyen üzenethez a felperes arcképének szerepeltetése okszerű, hiszen egy „erősen támogatott” közéleti lap tulajdonosa,

akinek kapcsolata a kormányzattal hosszabb ideje ismert, „vagyoni viszonyait pedig folyamatosan megkérdőjelezik”.

Nincs olyan körülmény, amely ebben az esetben a szólásszabadság korlátozását tenné szükségessé – szögezte le a bíró szóbeli indoklásában. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.