Hiába készítenek a Tokaj-hegyaljai borvidék borászai a világon egyedülálló bort, mégis folyamatosan a puszta fennmaradásért kell vívniuk harcukat. A mai világ ugyanis nem ismeri eléggé a tokaji aszút, és nem is becsüli meg olyan módon, ahogyan azt a francia sauternes (lényegében édes szamorodni), az osztrák és német trockenbeerenauslese (az aszúhoz az hasonlít a legjobban) vagy a világ különböző tájain készülő jégborok készítői kivívták már maguknak.
A legelhivatottabb tokaji borászok szerint ennek egyik legfontosabb oka a marketing. Nem, nem az általános pénzhiányra és termékeik állami támogatással való megismertetésére gondolnak elsősorban. Arra is, de ennél még fontosabb felépíteni egy olyan terméket, amely valóban eladható, és szinte magától vívja ki az elismerést.
Ebbe az irányba tett óriási és nagyon határozott lépést a Tokaj-hegyaljai Borvidék Hegyközségi Tanácsa. Az elnökség úgy határozott, hogy a korábbi 3, 4, 5 és 6 puttonyos szabályrendszer helyett egy sarkalatos előírásba sűríti az aszú készítésének rendjét. Ez pedig a következő: 1 kilogramm aszúszemből legfeljebb 2,2 liter aszúbor készíthető, ennek cukortartalma nem lehet kisebb literenként 120 grammnál, alkoholtartalma pedig nem haladhatja meg a 19 százalékot.
A tokaji borfélék választéka zavarba ejtően bő, egy tisztességes borkóstoló könnyedén eljut a 15 pohárig:
Más országokban a megfagyott fürtökből készül még a jégbor.
Puttonyok és cukortartalom:
A borkedvelők hétköznapi nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag 5 puttonyos aszúnál „gyengébb” nem készíthető. A határozat már az idei szüretre is vonatkozik, ez egyben a gyenge pont is. Sok-sok borász már a rendszerváltozás óta reménykedett abban, hogy kizárólag a magas minőséggel építhető világhír érdekében ez a döntés már régen megszületik. Most mégis a kiváló idei szüret kellős közepén, inkább már vége felé kell hirtelenjében alkalmazkodniuk az új előíráshoz. Pedig a borászat olyan szakma, ahol az év a metszéssel kezdődik; érdemes lett volna egy évet csúsztatni, és a következő szüretre kötelezővé tenni a korlátozást.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!