A hatóság akkreditált laboratóriumában azt vizsgálták, hogy a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e, illetve a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelöléssel ellátott termékek valóban 5 százalék alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat.
Ellenkező esetben ugyanis a termék nem nevezhető csokoládénak, illetve tejcsokoládénak, hanem egyéb megnevezéssel – például kakaós figura – forgalmazható a termék – írja közleményében az NFH.
A hatóság közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv szabályai szerint a csokoládék kakaótermékekből és cukrokból készülő termék, míg a tejcsokoládé gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók. A csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek a kakaóvajon kívül csak az élelmiszerkönyvben szereplő növényi zsírt tartalmazhatnak legfeljebb 5 százalékban, és ezt is fel kell tüntetni a címkén.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!