Enyhült a szigor a fizetős utakon

Noha a szabálymódosítások már az év eleje óta érvényben vannak, még mindig nagyon sokan nincsenek velük tisztában.

B. Molnár László
2018. 03. 18. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetően a mostani hosszú hétvége alatt is rengetegen vásárolnak használati jogosultságot a gyorsforgalmi utakra. Noha a szabálymódosítások már az év eleje óta érvényben vannak, még mindig nagyon sokan nincsenek velük tisztában. A heti matrica összesen tíz egymást követő naptári napra, a tizedik nap huszonnegyedik órájáig érvényes, a havi pedig a vásárló által megjelölt kezdőnaptól a következő hónap – számát tekintve – ugyanazon napjának huszonnegyedik órájáig. Az éves jogosultság kétféle lehet: az országos a tárgyév első napjától a következő év január 31-éig valamennyi gyorsforgalmi útra, a megyei pedig ugyanezen időhatár mellett a megye közigazgatási határán túli első csomópontig érvényes. Abban nem változott semmi, hogy a díjköteles útszakaszokat továbbra is kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz a felhajtás előtt gondoskodni kell az e-matrica beszerzéséről, melyet interneten, sms-ben, benzinkutakon, illetve viszonteladói partnereknél lehet beszerezni.

Noha a sokak által remélt négynapos matrica nem tért vissza, az mindenképpen jó hír, hogy továbbra sem emelkedtek az árak. Újdonság január 1-jétől, hogy akik véletlenül tévedtek fizetős útszakaszra, a felhajtástól számítva hatvan percig még megvásárolják úthasználati jogosultságukat, amivel elkerülhetik a pótdíjazást. A díjak és a pótdíjak nem változtak, így a D1-es személygépjármű-kategóriában a jogosulatlan úthasználatért 14 875 forintos alappótdíjat, későbbi befizetés esetén 59 500 forintos díjat kell megfizetni. „Azonban a jogosulatlan úthasználatért kiszabott alappótdíj összege korábban már harminc nap után emelkedett, most a szabálymódosítással ennek határideje hatvan napra hosszabbodott. Ráadásul egy rendszámra egy nap csak egy pótdíj szabható ki, s az év eleji módosításnak köszönhetően a bizonyított üzemszünet idejét követő egy órán keresztül szintén nem szabható ki pótdíj” – jelentette ki lapunknak Bercsényi Gábor ügyvéd.

Annak is szerencséje van, aki abban a hiszemben használta többször is az autópályát, hogy a jármű érvényes matricával rendelkezik, és utólag kiderült, hogy mégsem. Ilyenkor az első fizetési felszólítást követően az illető – akinek ugyanazon jármű vonatkozásában kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezett – a pótdíj maximálását kérheti két pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére, amire januártól hetvenöt nap áll a rendelkezésére. A kérelem egy rendszámra egy naptári évben többször is benyújtható. A fizetésre kötelezett természetes személy emellett részletfizetést is kérhet.

Fontos, hogy az úthasználati jogosultság ellenőrzését forgalmi rendszám alapján végzik, tehát mindig alaposan ellenőrizzük, hogy nem cseréltünk-e fel karaktereket a vásárlás során. Ha mégis elütöttük, van lehetőség módosítani az úthasználati jogosultságot adminisztrációs díj ellenében a vásárlástól, illetve a fizetési felszólítás kézhezvételétől számított hatvan napon belül. A 0 és az O karakter felcseréléséből adódó karaktertévesztés átírása során nem kell szolgáltatási díjat fizetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.