A kínai utcák hétköznapi hősei

M. Schmidt János fotóriporter Csengtu utcáit járta. És közben fényképezett. Hétköznapi embereket hétköznapi közegükben.

Herczeg Szonja
2017. 06. 11. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Belekezdhetnék mindenféle mélyenszántó gondolatba, de az az igazság, hogy ezek egyszerű utcai fotók, pillanatképek, amelyek szembejöttek velem az utcán, a piacon, az étteremben – mondja felvételeiről M. Schmidt János fotóriporter, aki Szecsuan tartomány fővárosában, Csengtuban készítette a képeket.

A több magyar sajtófotódíjjal is jutalmazott, jelenleg szabadúszó Schmidtet nagyon nehéz utolérni. Akkor is a repülőtéren van, amikor kutyafuttában sikerül váltanunk pár szót. Egyfolytában járja a világot. És folyamatosan fényképez.

Schmidt 2003-ban végzett a MÚOSZ Bálint György Újságíró-akadémia fotóriporter szakán, majd számos napi- és hetilapnál is dolgozott. A szakmán kívül az olvasók a nevét nemcsak magyar díj, de egy nemzetközi elismerés kapcsán is megismerhették. A Sony World Photography Awards 2015 nemzetközi fotópályázatra 96 ezer nevezés érkezett. Az eddigi nyitott és a fiatal (maximum 19 éves korig) kategóriák mellett akkor újdonságnak számított a mobiltelefonos képek külön kategóriája. Itt vitte el a második díjat M. Schmidt János mobilkészülékkel készült képe a Nyugati pályaudvarról. Akkor azt mondta, hogy a kép elkészültekor épp végzett a munkával, és már pakolta el a felszerelését, amikor meglátott egy figurát. Előkapta a telefonját, és elkészítette a képet.

Kilencvenhatezerből a második legjobbnak díjazott képet.

De most tekintsük meg a friss, kínai utcaképeiből készült válogatást.

 Képszerkesztő: Velledits Éva

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.