Matolcsy szerint Észtország példa a gazdasági fejlődésre

Az elmúlt évtizedben a V4-ek jóval kevesebbet dolgoztak le hátrányukból, mint a balti állam.

Magyar Nemzet
2021. 02. 22. 16:45
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észtország rekordszintű fejlődésének sok olyan tanulsága van, amelyet Magyarországnak is érdemes figyelembe vennie – fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Növekedés.hu oldalon közzétett írásában.

Matolcsy György szerint azért példa Észtország, mert

a fejlettségi szintje az EU-átlag 64,6 százalékáról 84 százalékára emelkedett 2009 óta,

miközben a V4-ek jóval kevesebbet dolgoztak le a hátrányukból: Lengyelország 13 százalékot, Magyarország és Csehország körülbelül 10 százalékot, Szlovákia pedig még vissza is esett. A balti ország fejlődése csak részben magyarázható azzal, hogy nem örököltek jelentős államadósságot.

Az észtek a felzárkózásukat a digitális forradalomra építették,

és annak csakhamar egyik vezetőjévé váltak. Majdnem az összes állami szolgáltatásukhoz kapcsolódik online ügyintézés, és mind az innováció, mind a technológiai cégek beruházásai terén a legkiválóbbak közé tartoznak Európában.

Matolcsy György szerint Magyarországnak is sürgetnie kell a digitális átmenetet, erősítenie kell a technológiai ágazatot, amihez innovációkra és világszínvonalú egyetemekre van szükség. A jegybank elnöke mindemellett

a magas beruházási rátát, a tartósan dinamikus termelékenységnövekedést, a bérfelzárkózást, a külföldön dolgozók hazahívását is követendő példának tekinti

Észtország elmúlt évtizedéből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.