A magas kereslet húzta az építőipart

Az építőipar a harmadik negyedévben érdemben felfelé húzhatta a gazdasági teljesítményt.

Magyar Nemzet
2021. 11. 12. 9:56
20210627 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Halad a Csonkatemplom felújítása. Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Molnár Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberben az építőipari termelés volumene 14,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az augusztusihoz képest 4,2 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

  • Az épületek építése 21,2, az egyéb építményeké 6,7 százalékkal magasabb volt a tavaly szeptemberinél.
  • Az év első kilenc hónapjában 10,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest.
  • Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 12,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
  • A harmadik negyedévben az építőipar termelői árai 12,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévinél 4,2 százalékkal voltak magasabbak.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője az adatokra reagálva kiemelte: az építőipar teljesítménye kedvezően alakult szeptemberben, mind havi, mind éves alapon növekedést mért a KSH. Az éves alapú növekedést az alacsony bázisidőszaki adat és az azóta helyreállt magas kereslet egyaránt magyarázza. Ugyanakkor az építőanyag-hiány fékezőleg hathatott a termelésre. 

Az építőipar a harmadik negyedévben érdemben felfelé húzhatta a gazdasági teljesítményt. A ma közzétett adatokból látszik, hogy az ágazatot jellemző dinamikus árnövekedés a harmadik negyedévben is folytatódott. 

Tekintettel a stabilan magas keresletre, melyet az új uniós költségvetési ciklus és a közös uniós hitelfelvétel forrásainak jövőbeni lehívása, a kormányzati beruházássegítő programok is támogatnak, amennyiben a szükséges munkaerő és alapanyag rendelkezésre áll, az ágazat termelésének bővülése a jövőben folytatódhat.

A borítókép illusztráció (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Molnár Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.