Kellemes meglepetést okozott februárban az ipar

Minden elemzői várakozást felülmúlt a magyar ipar februári 4,5 százalékos teljesítménye.

Magyar Nemzet
2022. 04. 13. 10:41
acélgyártás
Salzgitter, 2016. mrcius 3. Kt nmet aclipari munks krvonala az 1858-ban alaptott Salzgitter AG aclkoh egyik kemencje eltt az als-szszorszgi Salzgitterben 2016. mrcius 3-n. (MTI/ EPA/Julian Stratenschulte) Fotó: EPA/Julian Stratenschulte
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipari termelés volumene februárban 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán második becslése alapján, amelyben megerősítette a korábban publikált első adatot.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A feldolgozóipari alágak döntő többségében éves összehasonlításban bővülést mértek, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás kismértékben csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás az idén januárihoz képest 1,6 százalékkal nőtt.

Minden várakozást bőven felülmúlva, 4,5 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban, az első két hónapban 6,6 százalékkal nőtt. Ez érdemi gyorsulás a tavalyi utolsó negyedévben mért 1,7 százalékos bővüléshez képest. Így akár a GDP növekedése is gyorsulhatott volna az első negyedévben, azonban a háború kitörése miatt igen jelentősek a bizonytalanságok – mutatott rá korábban Suppan Gergely. 

A Takarékbank vezető elemzője megjegyezte, az ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal emelkedett, mivel enyhülhettek az ellátási, beszállítói problémák.

 

Az ipari termelés 2020 októberéig teljesen kilábalt a járvány okozta válságból, a további lendületes növekedést azonban a csiphiány fékezte, így a járvány előtti szint közelében, azt kissé meghaladó mértékben ingadozott az ipari termelés, ahonnan az idei év elején határozott lendületet vett. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Julian Stratenschulte)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.