időjárás 1°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Gyürk András: Brüsszel elkésett, a szankciói visszafelé sültek el

Forrás: MTI
2022.09.14. 07:31 2022.09.14. 13:53
Gyürk András: Brüsszel elkésett, a szankciói visszafelé sültek el

Rendkívüli feszültségek vannak az energiapiacon, a helyzet nem fenntartható, koordinált uniós szintű beavatkozásra van szükség

 – jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament plenáris ülésén, amelyről a tegnapi nap folyamán már beszámoltunk. Gyürk András, a Fidesz uniós parlamenti képviselője sajtóközleményben reagált az uniós biztos nyilatkozatára.

Gyürk András azt hangsúlyozta, hogy míg észszerű és hatékony intézkedések lennének elvárhatók az Európai Bizottságtól, 

Brüsszel elkésett, a szankciói visszafelé sültek el, új javaslatai pedig felelőtlenek és abszurdak.

A képviselő szerint az energiaárak drámai mértékben emelkedtek, „Brüsszel azonban nem nőtt fel a feladathoz”, hogy kezelje a problémát. 

A gáz- és áramárak nyári emelkedését a bizottság tétlenül szemlélte. Új javaslatai elégtelenek, a válságot nem oldják meg. Az importált földgáz árkorlátozása pedig tovább csökkentené az egyébként is szűkös földgázkínálatot, ami a fűtési időszak küszöbén teljesen abszurd ötlet lenne

– mutatott rá a fideszes politikus.

Véleménye szerint, az Oroszország elleni szankciók következtében – az elképzelésekkel ellentétben – az európai gazdaság gyengült meg. 

Az újabb szankciós csomagok és saját hatáskörének bővítése helyett Brüsszelnek végre az európai ipar, a közép- és kisvállalkozások, valamint a polgárokat segítésével kellene foglalkoznia

– emelte ki Gyürk András.

Borítókép: Gyürk András, a Fidesz–KDNP képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Energia-veszélyhelyzet

Von der Leyen: Nem térhetünk vissza az orosz energiafüggőséghez

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.