időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Veszélybe sodorná a baloldal a rezsicsökkentést és a családtámogatási rendszert

Forrás: MTI
2022.11.20. 08:52 2022.11.20. 09:02
Veszélybe sodorná a baloldal a rezsicsökkentést és a családtámogatási rendszert

Több mint nyolcszázmilliárd forintos lyukat ütne a költségvetésen az a három baloldali indítvány, amelyeket az őszi adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz nyújtottak be. Ezzel veszélyeztetik a rezsicsökkentés, a családtámogatási rendszer fenntartását vagy a nyugdíjak értékének megőrzését, azaz a ténylegesen rászoruló fogyasztók célzott megsegítését – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára az MTI-nek.

A brüsszeli szankciók meglehetősen nehéz helyzetbe hozzák a vállalkozásokat és a gazdaságot. Éppen ezért kezdeményezett a kormány októberben – kifejezetten a vállalkozások és munkahelyek védelmére – újabb adótörvény-módosítást. 

Ehhez nyújtott be az MSZP három módosító indítványt. A gond ezekkel az, hogy mintegy nyolcszázmilliárd forinttal borítanák fel a költségvetést 

– mondta Tállai András.

Az államtitkár szavai szerint a nehéz világgazdasági helyzetben a baloldal felelőtlenül, ráadásul rosszul célozva osztogatna, és szétverné a jól működő és munkára ösztönző adórendszert, ami nem megengedhető.

Tállai András kiemelte: 

a baloldal egyik indítványa visszavezetné az adójóváírás intézményét. Ez azért ellentétes a kormány adópolitikájával, mert a kabinet célja az, hogy olyan adórendszer alakuljon ki, amelyben a munkával szerzett összes jövedelmet a lehetőségekhez képest a legalacsonyabb adó terheli, és figyelembe veszi a munkavállalók családi körülményeit is.

A másik indítvány az egyetemes földgázszolgáltatásra és az egyetemes villamosenergia-szolgáltatásra alkalmazandó áfa kulcsát csökkentené. Ám a hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint az áfacsökkentés az újraelosztásnak egy rendkívül drága és kevéssé hatékony eszköze – tette hozzá.

Ezzel szemben a kormány a családokat rezsicsökkentéssel, a vállalkozásokat pedig célzott támogatásokkal védi a szankciós energiaárakkal szemben – mondta.

Tállai András leszögezte: 

a költségvetés tervezésekor és módosításakor is kizárólag a felelős, átgondolt javaslatokat tudják támogatni.

A kormány adópolitikája 2010 óta következetes és változatlan, a munkát terhelő adókat jelentősen csökkenti, az ország működtetéséhez szükséges forrásokat a fogyasztási típusú adókon keresztül szedi be. Ennek eredményeként 19-ről kilenc százalékra csökkent a társasági adó, a munkáltatói pedig 2017 óta folyamatosan csökkent 28,5-ről 13 százalékra. A családokat, munkavállalókat is adócsökkentésekkel segítette a kormányzat. Európában Magyarországon a legszélesebb a családi adórendszer és a második legalacsonyabb a személyi jövedelemadó – részletezte az államtitkár.

Az adócsökkentéseket, családtámogatásokat a mostani szankciós válság ellenére is megvédjük

– jelentette ki.

Azt, hogy a kormány gazdaságpolitikája jó úton halad, mi sem igazolja jobban, mint az Eurostat legfrissebb jelentése. Magyarország első az uniós adócsökkentési rangsorban. Míg a legtöbb tagországban növelték az adóterhelést, Magyarország a legnagyobb mértékben csökkentette azt tavaly: hazánkban 34 százalékra javult a GDP-arányos adóterhelés 2021-ben, ezzel szemben az uniós átlag a 42 százalékot közelíti – hangsúlyozta Tállai András.

Sok a női vállalkozó hazánkban

A növekedés három éve volt igazán dinamikus, és legnagyobb részben az alkalmazott nélküli egyéni vállalkozók körében volt megfigyelhető.

Magyarország a hetedik helyre lépett elő az nemzetközi adó-versenyképességi rangsorban is, olyan országokat is megelőzött, mint Németország, Ausztria és az Amerikai Egyesült Államok.

A jelentésben kiemelték: Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai között, és erősségként értékelték a 15 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadót is – fűzte hozzá Tállai András.

Borítókép: Tállai András (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.