időjárás 6°C Emánuel 2023. március 26.
logo
Palkovics Imre: Nem számítunk a cégek összeomlására, így tömeges elbocsátásokra sem

Kilátások a szankciók árnyékában

Kiss Gergely
2023.02.01. 06:34
Kilátások a szankciók árnyékában

Ha az idei évben lecsengenek a gazdaságot érintő kedvezőtlen hatások, akkor jövőre újra lendületet vehet a korábban tapasztalt felívelés – mondta lapunknak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke. Az érdekképviselet vezetője értékelte az elmúlt időszak fejleményeit, valamint beszélt a munkavállalók helyzetéről, kilátásairól.

– Ellentmondásosan alakult a múlt év. A munkavállalók szempontjából különösen kedvezően kezdődött el a 2022-es esztendő, gondolok itt a történelmi léptékű minimálbéremelésre. Ez majdnem húszszázalékos növekményt jelentett. Ez hatott az egész hazai bérskálára – mondta lapunknak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke. Jelezte: megalapozott volt a remény arra, hogy a béremelkedések terén folytatódik a kedvező tendencia, amely már évekkel ezelőtt kezdetét vette.

– Ehhez képest tavaly februárban kitört az orosz–ukrán háború, amelyet követtek az Európai Unió szankciós intézkedései. Az utóbbiak következményei leegyszerűsítve azzal az eredménnyel jártak, hogy Németországnak az olcsó orosz energiaforrások helyett a drágább amerikai energiahordozók felé kellett fordulnia – emlékeztetett az érdekképviselet vezetője.

Mivel pedig Németország Európa vezető gazdasága, Magyarország kiemelt gazdasági partnere, ennek hatásai hazánkba is begyűrűztek. Palkovics Imre szerint való igaz a megállapítás, miszerint veszélyzónába kerültünk.

A háború és a szankciós politika az infláció növekedéséhez is hozzájárult. A Munkástanácsok elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ennek hatása az elmúlt hónapokban csökkentette a korábbi években megszokott reálbér-növekedést ütemét. – Ezzel együtt viszont kedvező, hogy a múlt évben a fizetések vásárlóereje még pozitív tartományban maradt. Az idei évben azonban már korántsem biztos, hogy ez így lesz. Ha a két év átlagát nézzük, akkor viszont nem olyan drámai a helyzet – mondta.

– Szintén kedvező lehet, ha az év végére valóban egy számjegyűre csökken az inflációs mutató. Azaz: jövőre újra lendületet vehet a gazdaság növekedése és kis kitérő után folytatódhat a bérek vásárlóerejének a felzárkóztatása – fogalmazott Palkovics Imre. Hozzátette: az egy számjegyű infláció nem jelenti az árak azonnali csökkenését, de véget érhet a drágulás ilyen mértékű üteme.

A szövetség elnöke pozitív fejleményként értékelte, hogy a nehézségek ellenére is magas maradt a foglalkoztatás szintje. A munkanélküliségi ráta ugyan kisebb mértékben romlott, de így sem lépte át a négy százalékot.

– Nem számítunk a cégek összeomlására, így tömeges elbocsátásokra sem. A magyar gazdaság jelenleg is rövid idő alatt felszívja a képzett munkaerőt. Sőt a cégek igyekeznek megtartani a dolgozóikat, mert a nehézségek elhárulása után újra jelentős verseny alakul ki a munkaerőpiacon – magyarázta az érdekképviselet első embere.

Palkovics Imre kitért a kormány intézkedéseire is, amelyek a többi között támogatást adnak az energiaintenzív vállalkozásoknak, és megfizethető hiteleket nyújtanak a túléléshez, valamint a beruházási kedv fenntartásához. A szakszervezeti vezető azt sem hallgatta el, hogy az alacsonyabb keresetű munkavállalók körében érezhetően aggodalomra ad okot az energia- és az élelmiszerárak növekedése.

– Itt meg kell említeni, hogy az ipar, a kereskedelem és a szolgáltatói szektorban tevékenykedő cégek nem csupán a költségeik növekedését építették be az áraikba. Erre a jegybank jelentése is rávilágít. Ez azt jelenti, hogy túlemelték a termékek és a szolgáltatások árát. Sokan visszaéltek az erőfölényükkel, amely sok kérdést felvet. Ez drasztikusan elvitte a reálbérek növekedésének értékét az alacsonyabb keresetűek körében – hívta fel a figyelmet a Munkástanácsok vezetője. Palkovics Imre összegzésként hozzátette:

ha az idei évben lecsengenek a gazdaságot érintő kedvezőtlen hatások, akkor jövőre újra lendületet vehet a korábbi időszakban tapasztalt felívelés.

Borítókép: Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.