Már ötszázhatvanezer forint felett a bruttó átlagkereset

A tavalyi év első 11 hónapját tekintve a bruttó bérek 17,5 százalékkal nőttek.

Magyar Nemzet
2023. 01. 25. 8:48
autógyár
Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novemberben is folytatódott a bérek növekedése, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly novemberben az átlagos bruttó bér 563 600 forintot tett ki, azaz egy év alatt 16,8 százalékkal növekedett, miközben a kedvezményekkel számított nettó bér 17,6 százalékkal nőtt, így elérte a 387 800 forintot.

A tavalyi év első 11 hónapját tekintve a bruttó bérek 17,5 százalékkal nőttek, ami azt is eredményezi, hogy tavaly november végéig a reálkeresetek összességében – a szankciós inflációs helyzetben is – 3,4 százalékkal emelkedtek, így a bérek továbbra is megőrizték a vásárlóerejüket – hívja fel a figyelmet közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

A keresetek növekedése idén, azaz 2023-ban is tovább folytatódhat, hiszen a megállapodásoknak köszönhetően a minimálbér 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal emelkedett. 

A kormány ugyanakkor nemcsak a bérek növekedését segíti, hanem a rezsicsökkentés átlagfogyasztás mértékéig történő megvédésével havi 181 ezer forintot hagy a családok zsebében, valamint kamatstoppal és élelmiszerárstoppal küzd a káros, a magyarok által elutasított szankciók negatív hatásaival szemben – hangsúlyozza a tárca.

Annak érdekében pedig, hogy a bért adó vállalkozások, a magyar gazdaság megőrizze stabilitását és versenyképességét, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal már mintegy háromezermilliárd forintnyi, azaz a GDP négy százalékának megfelelő finanszírozási forrást biztosít számukra – emlékeztetnek. 

Borítókép: A keresetek növekedése idén is folytatódhat (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.