Annyira le akarnak fogyni az amerikaiak, hogy a legújabb injekcióból Európának már nem is jut

Kénytelenek egyéb alternatívát találni.

Magyar Nemzet
Forrás: VG, Reuters2023. 05. 23. 17:06
Obese,Fat,Man,Injecting,Semaglutide,Ozempic,Injection,Control,Blood,Sugar
2150482157 Fotó: myskin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átalakul a fogyókúrás gyógyszerek piaca, például a Novo Nordisk Wegovy nevű injekciója minden eddiginél jobb eredményt kínál, ám több ok miatt sokak számára nem hozzáférhető. A felfokozott fogyasztói igényeket régebbi recepteken alapuló készítményekkel a versenytársak próbálják kielégíteni – adta hírül a Világgazdaság a Reuters cikke alapján. 

A lap beszámolt arról is, hogy hatalmas a Wegovy iránti érdeklődés, ami állítólag nem is annyira meglepő, ugyanis a heti rendszerességgel beadott injekció az étrend és a rendszeres testmozgás kombinálásával 

átlagosan 15 százalékos súlyvesztéshez vezet másfél éven belül.

A vállalat azonban nem tudja tartani a lépést a kereslettel, így egyelőre a szer európai forgalmazásával is adós. A gyógyszer ráadásul elég drága, a heti adag piaci áron 270 dollár körül alakul, emiatt a tömeges alkalmazásáról és támogatott gyógyszerként való forgalmazásáról letettek a biztosítók. 

Ennek pedig a versenytársak örülnek a legjobban, ugyanis a korlátozott hozzáférhetőség miatt a többi gyártó terméke iránt érdeklődnek a fogyasztók. 

A régebbi készítmények sokkal olcsóbbak, viszont kevésbé hatékonyak, és erősebb mellékhatásokat is okoznak.

Az elemzők előrejelzése szerint a fogyókúrás szerek piaca egész jövedelmezően alakul, ugyanis a top 10 gyártó tíz éven belül százmilliárd dolláros éves forgalomra tehet szert. A Wegovy bevezetését követő keresletnövekedés máris fellendítette a Novo régebbi típusú gyógyszere, a Saxenda forgalmát. 

Eladásai 42 százalékkal, összesen másfél milliárd dollárra ugrottak tavaly 2021-hez képest. 

A Saxenda kúraszerű használata átlagosan 5-10 százalékkal csökkenti a testsúlyt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.