Hatékonyan csökkenti a testsúlyt a cukorbetegeknek fejlesztett készítmény

Új riválisa van az Ozempicnek: a szintén a cukorbetegek számára kifejlesztett, Mounjaro néven forgalmazott hatóanyag segítségével átlagosan 15–24 kilogrammos fogyás érhető el. Ez a gyógyszer lehet a globális súlycsökkentő piac következő slágerterméke.

2023. 05. 06. 9:00
Reflection,In,A,Mirror,Of,Young,Woman,Feeling,Satisfied,While
fogyás
2050047767 Fotó: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elhízás, amely világszerte minden nyolcadik felnőttet érint, számos olyan egészségügyi problémához kapcsolódik, amely akár halálhoz is vezethet – beleértve a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a szívbetegséget, ízületi problémákat és daganatokat.

A kutatók régóta keresik azokat a hatóanyagokat, amelyek segíthetnek a fogyásban, de többnyire kiábrándító és bizonyos esetekben veszélyes eredménnyel zárulnak ezek a fejlesztések. Az elmúlt években azonban a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjének szabályozását segítő gyógyszerek közül néhány nem várt, kedvező mellékhatással járt: hatékonyan fogyasztott.

Cukorbetegség és a túlsúly

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Ozempic néven forgalmazott, cukorbetegség elleni gyógyszer használata az egekbe szökött, miután hírességek és hétköznapi emberek arról számoltak be, hogy a hatóanyagnak köszönhetően jelentős súlycsökkenést értek el. Ugyanezen hatóanyag nagyobb dózisú változatát 2021-ben engedélyezték fogyás céljára felnőttek számára az Egyesült Államokban, tavaly óta a 12 éves és idősebb gyermekek is kaphatják.

 

Egy másik amerikai gyógyszercég újdonságának köszönhetően a túlsúlyos vagy elhízott cukorbetegek átlagosan több mint 15 kilogrammot adtak le 17 hónap alatt. Korábbi kutatások kimutatták, hogy cukorbetegségben nem szenvedő alanyok, akik ebből a legnagyobb dózist kapták, akár 24 kilogramm súlyfelesleget is leadtak.

A tirzepatid hatóanyagot Mounjaro márkanéven engedélyezték 2022 májusában a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére.

– A cukorbetegség köztudottan megnehezíti a fogyást – idézte az Euronews.com Nadia Ahmad-t, az ELI Lilly gyógyszercég orvos igazgatóját. Az új eredmények alapján, amelyeket még nem tették közzé teljes terjedelmében, a hatóanyagot fejlesztő cég vezetői azt remélik, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) a hatóanyagot a súlycsökkentő gyógyszerként is engedélyezi. Döntés még ebben az évben megszülethet. A hatóanyag melletti egyik érv, hogy ha valamennyi amerikai elhízott leadná testsúlyának húsz százalékát, akkor nagy valószínűséggel nem kellene szedniük a reflux, a cukorbetegség és a magas vérnyomás elleni gyógyszereket.

Iparági elemzők azt jósolják, hogy a tirzepatid minden idők egyik legkelendőbb gyógyszerévé válhat, éves forgalma meghaladhatja az ötvenmilliárd dollárt. Várhatóan felülmúlja az Ozempic és erősebb dózisú párjának a forgalmát – tavaly együttesen közel tízmilliárd dollár bevételt hoztak ezek. Nehezen kezelhető probléma, hogy miközben erre a gyógyszerre a cukorbetegeknek van szüksége, az orvosok drasztikusan növekvő arányban a karcsúbb derékról álmodó embereknek írják fel. Emiatt a hatóanyag olykor hiánycikk.

Hogyan működnek?

A gyógyszerek a bélhormonok működését utánozzák. Az Ozempic a kulcsfontosságú bélhormon, a GLP-1 szerepét másolja, amely evés után aktiválódik: késlelteti az emésztést és csökkenti az étvágyat.

A tirzepatid az első olyan hatóanyag, amely két hormon, a GLP-1 és a GIP hatását használja fel, ami magyarázza fokozott hatékonyságát. A bélből az agyba küldött kémiai jeleket is célba veszi, tompítva az étel utáni vágyat.

A gyógyszereket hetente egyszeri injekció formájában adják be. A felhasználóknak azt tanácsolják, hogy egészséges, csökkentett kalóriatartalmú étrendre álljanak át, és rendszeresen mozogjanak.

Hatékonyság

Az új hatóanyagot több mint 900, túlsúlyos vagy elhízott cukorbetegnél vizsgálták közel 17 hónapon keresztül. A kísérleti alanyok testtömege átlagosan 16 százalékkal – több mint 15 kilogrammal – csökkent. Azok a betegek, akik placebót vagy hamis injekciót kaptak, átlagosan három kilogrammot adtak le.

A leggyakoribb mellékhatások a rövid ideig tartó gyomor-bélrendszeri problémák, például hányinger, hányás, székrekedés, hasmenés és gyomorfájdalom. Egyéb lehetséges hatások közé tartoznak hasnyálmirigy-, vese-, epehólyag- és szemproblémák.

A gyógyszerek hatásosnak tűnnek a hosszú hónapokig tartó kezelés során. A fogyás mellett csökkentik az elhízással kapcsolatos egészségügyi problémákat is, mint például a magas vércukorszintet, valamint a szív- és anyagcsere-betegségek is kevesebb problémát okoznak. Úgy tűnik azonban, hogy ha az emberek abbahagyják a szedést, visszanyerik az elvesztett súlyukat – és az ezzel járó egészségügyi problémákat.

Borítókép: Gyakorta olyanok is fogyni akarnak, akiknek nem kellene, míg akiknek kellene, semmit sem tesznek (Forrás: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.