Ozempic – Cukorbetegeknek fejlesztett gyógyszer segítségével fogynak az amerikai celebek

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szánt gyógyszerek –az Ozempic, a Wegovy és a Mounjaro – az amerikai közösségi médiában a gyors fogyás hatóanyagaiként terjedtek el. Ezek szedése azonban az arc öregedését okozhatja – ezt a hatást nevezik Ozempic-arcnak.

Forrás: People.com2023. 02. 04. 11:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ozempic a 2-es típusú cukorbetegek számára kifejlesztett, szemaglutidot tartalmazó gyógyszer – túl magas vércukorszint esetén segít a szervezetnek a vércukorszint csökkentésében. A hatóanyag azonban az amerikai társasági szereplők és hírességek egyik kedvenc fogyasztószere lett, amit nyakra-főre injekcióznak magukba, hogy segítségével lefogyjanak – nem törődve néhány riasztó mellékhatással. Hetente egyszer a gyomorba, a combba vagy a karba fecskendezve a szemaglutid segít a hasnyálmirigynek a megfelelő mennyiségű inzulin felszabadításában.

KARDASHIAN, Khloé Alexandra
Khloé Kardashiant is megvádolták az Ozempic használatával. Fotó: Justin Lane

A New England Journal of Medicine című folyóiratban 2021 elején publikált tanulmány csaknem kétezer ember bevonásával készült. A résztvevők egy része hetente egyszer szemaglutidinjekciót, másik részük placebót kapott. A kísérletben a szemaglutidot a 2-es típusú cukorbetegek kezelésénél szokásos adagot meghaladó dózisban alkalmazták. Az eredmények szerint – az MTI idézte – a szemaglutidot kapó alanyok átlagosan 15 kilogrammot, a kontrollcsoport tagjai 2,6 kilogrammot fogytak a vizsgálat 15 hónapja alatt.

Mi az az Ozempic-arc?

Jennifer Berger a The New York Timesnak bevallotta, hogy a Mounjaro segítségével fogyott a terhessége után, miután megtudta, hogy a gyógyszer nagyobb dózisban rendkívül hatékonyan fogyaszt. A 41 éves Jennifer Berger a gyógyszernek köszönhetően kilenc kilót adott le, és imádta az eredményt, de az arcát nagyon soványnak látta. – Belenéztem a tükörbe, és szinte nem ismertem magamra – mondta a nő a lapnak. A teste nagyszerűen nézett ki, de az arca kimerültnek és öregnek tűnt.

 

Oren Tepper New York-i plasztikai sebész szintén a Timesnak arról beszélt, hogy a fogyás miatt az arc kulcsfontosságú területei gyakran megereszkednek, ami miatt az érintett öregebbnek tűnik. – Ha az arc öregedéséről van szó, a zsír általában inkább barát, mint ellenség – mondta. Az Ozempickal fogyás visszafordíthatja az ember biológiai életkorát, de hajlamos előretekerni az „arcórát”.

Paul Jarrod Frank New York-i bőrgyógyász alkotta meg az „Ozempic-arc” kifejezést ennek a mellékhatásnak a leírására. A szakember szerint jellemzően a 40-es, 50-es éveikben járó emberek aggódnak a fogyás következtében fellépő arcmegereszkedés miatt. – Minden nap látom őket. Bejön egy 50 éves beteg, aki hirtelen nagyon sovány lett és azt mondja, arcfeltöltő anyagra van szüksége. Ránézek, és azt mondom: mióta van az Ozempicen? Az esetek száz százalékában eltalálom az okot – mondta Paul Jarrod Frank a People.com-nak. 

 

A páciens arcának helyreállítására az orvosok gyakran költséges eljárásokat alkalmaznak, például hialuronsav-alapú töltőanyagok befecskendezését vagy olyan injekciókat adnak be, amelyek serkentik a kollagéntermelést. Arcplasztikával vagy más testrészekről a zsír arcra történő átvitelével is helyreállítható a korábbi állapot.

Milyen mellékhatásai vannak az Ozempicnek?

Míg a szemaglutidot tartalmazó gyógyszerek segítik a cukorbetegek és az elhízottak hosszú távú súlyszabályozását, azok is használják, akik egészségesek és mindössze három–öt kilogrammot szeretnének leadni. A rendszeres testmozgásnál sokkal egyszerűbb út, ha valaki olyan gyógyszert fecskendez magába, ami izzadság nélkül 10-15 százalékkal csökkenti a testsúlyát. A gyógyszer mellékhatása viszont olyan tényező, amivel számolni kell.

Míg sok öntudatos celeb úgy találja, hogy a cukorbetegség ellen kifejlesztett hatóanyag segít nekik megszerezni álmaik testét, az arcuk hirtelen öregebbnek tűnik. Vannak más mellékhatások is. Beth Rubin nyugdíjas Wall Street-i pénzember 19 kilót fogyott a gyógyszernek köszönhetően, de tavaly azt mondta a The Postnak, hogy savas reflux gyötörte az első öt-hat hétben. Legalább ilyen gyötrőek a költségek a fogyókúra esetén. A gyógyszereket nagyrészt a gazdagok és híresek használják – fogyasztásra. A biztosítók gyakran nem fedezik ezt a kiadást, ezért rendkívül drága lehet a kúra – havi 1300 dollár a kezelés ára.

– Bizonyos Los Angeles-i páciensek szeretnének jól kinézni és jól érezni magukat, és ez egy módja annak, hogy elkezdjünk egy súlycsökkentő programot – mondta a The Postnak Abe Malkin, Los Angelesben dolgozó orvos. Egyaránt hatásos, függetlenül attól, hogy két vagy huszonkét kilogrammot kell leadni.

Hogyan segíti a fogyást az Ozempic?

Elon Musk tavaly elismerte, hogy ez a hatóanyag segítette őt a fogyásban. A 47 éves Chelsea Handler a minap arra utalt, hogy Hollywoodban sokan élnek ezzel az anyaggal. – Amikor a hírességek azt mondják, hogy lefogytak attól, hogy vizet ittak, valójában mindenki Ozempicet használ – állította a humorista, aki egy podcastban bevallotta, hogy az orvosa írta fel neki a gyógyszert. Ő anélkül adta be magának az Ozempic injekciót, hogy tudta volna, eredetileg mire való. A sztár azt mondta, az Ozempic injekciózás után hányingere volt. Egy másik barátja is hasonlóan rosszul érezte magát. Chelsea Handler azt állította, hogy még mindig van otthon a gyógyszerből, de már nem foglalkozik vele.

A világszerte ismert korábbi valóságshow-szereplőt, a 38 éves Khloé Kardashiant a közelmúltban azzal vádolták meg, hogy ő is a cukorbetegek számára kifejlesztett hatóanyagot használta. Az egyik kommentelő szerint az „a tény, hogy [diabetikus] gyógyszert használ soványsága fenntartására, zavaró.” Kardashian visszavágott – de nem tagadta kifejezetten, hogy valaha is kipróbálta a gyógyszert. – Ne hiteltelenítsük el az évek óta végzett edzésemet. Heti öt nap reggel hatkor kelek, hogy edzek – reagált a reality-sztár.

A gyógyszerek körüli hollywoodi hírverés hiányt okozott a cukorbetegeknél, akiknek jogosan van szükségük a gyógyszerre. – Ez nagyon elkeserítő sok beteg számára – mondta Gregory Dodell, a Central Park endokrinológus munkatársa a The Postnak. Néhány cukorbetegének több hónapot kellett várnia, mire hozzájuthatott a hatóanyaghoz. A várakozás testi és lelki problémákat okozott nekik.

Az Ozempic használata videón:

Borítókép: Illusztráció (Forrása: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.