időjárás 3°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Nem pörögtek a Gyurcsány-cégek 2022-ben sem

Munkatársunktól
2023.05.31. 10:32 2023.05.31. 14:38
Nem pörögtek a Gyurcsány-cégek 2022-ben sem

A Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Altus Portfólió Kft. és a Dobrev Klára tulajdonát képező Altus Befektetési Zrt. ügyvezetését egyaránt fiuk, Gyurcsány Tamás végzi. A DK-s politikusok cégeinek vezetése az utóbbi időben egyre kevésbé tűnik komoly feladatnak, a beszámolók alapján úgy látszik, a családi vállalkozások működtetése helyett valóban a dollárbaloldal szervezése került a fókuszba Gyurcsányéknál.

A bukott szocialista miniszterelnök cége hat évvel korábban még milliárdos profitra tett szert – és hasonló nagyságrendű mérlegfőösszeggel működött –, ehhez képest 2022-ben veszteséges volt a vállalat, mérlegfőösszege pedig alig több mint ötvenmillió forintra zsugorodott. Bár az utóbbi évben már jelentős változás nem történt, de a saját tőke hat év alatt kétmilliárd feletti szintről alig több mint ötvenmillióra (2,5 százalékra) csökkent – annak egyik legfontosabb eleme, a jegyzett tőke pedig hetedére esett vissza 350 millióról. A 2,8 milliós veszteség 2021-hez képest még kedvezőnek mondható az Altus Portfóliónál, akkor ugyanis 18,1 milliót bukott a vállalat. 

Ezzel együtt a beszámoló alapján az elmúlt évben a cég törleszthette 14 milliós adósságát a DK elnökének.

Az EU-s pénzek visszatartásán dolgozó Dobrev nevén lévő cég sem büszkélkedhet különösebben jó eredménnyel. Az Altus Befektetési Zrt. 723 ezer forint veszteséget termelt 2022-ben, nagyjából négymillióval kevesebbet, mint egy évvel korábban, de még így is negatív tartományban maradt az adózott eredmény. A legfrissebb beszámoló alapján nem várható a vállalat újbóli felvirágozása, mérlegfőösszege ugyan 5,5 millió forintra bővült az elmúlt évben, főként a 4,7 milliónyi, éven belül lejáró kölcsönnek köszönhetően, de saját tőkéje már az egymilliót sem éri el.

A milliárdos családot persze bizonyára nem vágja földhöz cégeik lejtmenete, hiszen mostanában inkább a szinte családi vállalkozásként működő pártjukra koncentrálnak.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Mirkó István)

Így költött és keresett a baloldal

Karácsonyék titkolóznak a mesés, félmilliárdos adomány ügyében

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.