Nem pörögtek a Gyurcsány-cégek 2022-ben sem

A Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Altus Portfólió Kft. és a Dobrev Klára tulajdonát képező Altus Befektetési Zrt. ügyvezetését egyaránt fiuk, Gyurcsány Tamás végzi. A DK-s politikusok cégeinek vezetése az utóbbi időben egyre kevésbé tűnik komoly feladatnak, a beszámolók alapján úgy látszik, a családi vállalkozások működtetése helyett valóban a dollárbaloldal szervezése került a fókuszba Gyurcsányéknál.

Munkatársunktól
2023. 05. 31. 10:32
20200301 Budapest Kongresszusi Központ Demokratikus Koalíció X. tisztújító kongresszus Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bukott szocialista miniszterelnök cége hat évvel korábban még milliárdos profitra tett szert – és hasonló nagyságrendű mérlegfőösszeggel működött –, ehhez képest 2022-ben veszteséges volt a vállalat, mérlegfőösszege pedig alig több mint ötvenmillió forintra zsugorodott. Bár az utóbbi évben már jelentős változás nem történt, de a saját tőke hat év alatt kétmilliárd feletti szintről alig több mint ötvenmillióra (2,5 százalékra) csökkent – annak egyik legfontosabb eleme, a jegyzett tőke pedig hetedére esett vissza 350 millióról. A 2,8 milliós veszteség 2021-hez képest még kedvezőnek mondható az Altus Portfóliónál, akkor ugyanis 18,1 milliót bukott a vállalat. 

Ezzel együtt a beszámoló alapján az elmúlt évben a cég törleszthette 14 milliós adósságát a DK elnökének.

Az EU-s pénzek visszatartásán dolgozó Dobrev nevén lévő cég sem büszkélkedhet különösebben jó eredménnyel. Az Altus Befektetési Zrt. 723 ezer forint veszteséget termelt 2022-ben, nagyjából négymillióval kevesebbet, mint egy évvel korábban, de még így is negatív tartományban maradt az adózott eredmény. A legfrissebb beszámoló alapján nem várható a vállalat újbóli felvirágozása, mérlegfőösszege ugyan 5,5 millió forintra bővült az elmúlt évben, főként a 4,7 milliónyi, éven belül lejáró kölcsönnek köszönhetően, de saját tőkéje már az egymilliót sem éri el.

A milliárdos családot persze bizonyára nem vágja földhöz cégeik lejtmenete, hiszen mostanában inkább a szinte családi vállalkozásként működő pártjukra koncentrálnak.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.