Császárszalonnát vonnak ki a forgalomból az egyik nagy áruházláncnál

A Penny Market Kft. nem jelölt szójaallergén miatt hívja vissza a forgalomból a terméket – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Nébih2023. 07. 06. 16:07
Supermarket,Aisle,With,Empty,Black,Shopping,Cart. vásárlás, bevásárlókocsi, illusztráció
1933509284 Fotó: theshots.co
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatal kérte a szójára érzékeny vásárlókat, hogy a 111723 tételszámú, 2023. augusztus 22. minőségmegőrzési idejű, Mitros Fleischwaren doo. által gyártott termékeket ne fogyasszák el. A Dárdás főtt, füstölt, gyorspácolt, 300 gramm kiszerelésű császárszalonnát 

a vásárlás helyén visszaveszik, a vételárat blokk nélkül is visszatérítik.

A Nébih jelezte: az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, egyebek mellett a glutént tartalmazó gabonaféléket, rákféléket, tojást, halat, földimogyorót, szóját, tejet és a dióféléket.

Túlérzékenységi reakciót legtöbbször fehérjék és csak az arra érzékeny egyénekben idéznek elő ilyen összetevők. Az immunválasz lehet azonnali vagy késleltetett reakció, az élelmiszer-allergiák nagy része azonnali. Az allergia leggyakrabban bőrtünetek (kiütés, pirosodás, ekcéma), légzőszervi tünetek (orrfolyás, asztma) és emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, puffadás) formájában jelentkezik.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.