Razziázik a Balatonnál a NAV

Retteghetnek az adóelkerülő vállalkozások, hogy mikor csapnak le rájuk a revizorok.

Magyar Nemzet
Forrás: VG.HU2023. 07. 03. 17:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lángossütők, büfések, fagyisok, úszógumiárusok, zöldségesek, ajándékboltosok – leginkább ezek a gazdasági szereplők számítanak a nyár elengedhetetlen résztvevőinek a balatoni és a velencei-tavi strandokon, illetve a tavak környékén − írja a Világgazdaság.

A múlt hét vége óta ezek a vállalkozások nemcsak a nyaralók érdeklődésére, hanem az adóellenőrök felbukkanására is számíthatnak. Ráadásul éjjel-nappal.

Elindult a strandszezon a magyar tavaknál, a vízparti kikapcsolódás lehetősége azonban nemcsak a pihenésre vágyókat vonzza, hanem az adóhatóság revizorait is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) június 26-án átfogó ellenőrzést indított a Balaton és a Velencei-tó környéki településeken. A revizorok a helyi kereskedőket és szolgáltatókat keresik fel – tájékoztatta a Világgazdaságot a NAV szóvivője. Kis Péter András megjegyezte:

az adóellenőrök elsősorban a hivatal adatai szerint kockázatosnak számító vállalkozásokat kísérik figyelemmel, így a vendéglátó egységeket, az ajándékboltokat, valamint a piacok és a strandok értékesítőit.

A szóvivő ezután részletezte, mely szabály megtartását ellenőrzik leginkább. Kis Péter András első helyen a számla- és nyugtaadást említette, de

arra is kíváncsi a NAV, hogy a vállalkozások bejelentették-e alkalmazottaikat, és hogy szabályszerűen használják-e online pénztárgépüket.

A szóvivő egy fontos mozzanatra még felhívta a figyelmet. A tóparti gazdasági szereplőknél akár hivatali időn kívül, vagyis délután, este és hétvégén is megjelenhetnek a NAV ellenőrzést végző emberei.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.