Elárverezhetik az autóját, ha túl sokáig hagyja rossz helyen

Lezárult a társadalmi vita.

Forrás: Totalcar2024. 08. 22. 13:33
Close,Up,View,Of,Female,Driver,Hands,On,Steering,Wheel.
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokszor olyan helyeken hagynak autókat huzamosabb időre, ahol akadályozzák vagy veszélyeztetik a forgalmat, és most zárult le a társadalmi vitája annak az építési és közlekedési minisztériumi (ÉKM) rendelettervezetnek, amely felhatalmazza a közútkezelőket, hogy amennyiben veszteglő járművet találnak a kezelésükben lévő utakon, azokat elszállíthassák vagy akár el is árverezhessék – adta hírül a Totalcar

Azt, hogy mikor szállíthatják el a szóban forgó járművet a közútról, aszerint határozzák majd meg, hogy veszélyt jelent-e a jármű a közlekedésbiztonságra, mennyire akadályozza az úton végzendő munkákat, ellenőrzéseket. Kiemelték, a most lezárult vita 

nem arról szólt, hogy valaki több hónapra elfoglal egy nyilvános parkolóhelyet és mi legyen a járművel. 

Ha a jármű a gyorsforgalmi út bármelyik sávjában, csomópontjában, pihenőhelyének forgalmi sávjában áll, akkor azonnal elszállítható. A leállósávból akkor is elszállíthatják majd az ott bármilyen okból veszteglő járműveket, ha a leállósávot órán belül meg akarják nyitni a forgalom előtt.

A közút kezelője egy veszteglő jármű bejelentését követő 24 órán belül köteles elszállítani vagy elszállíttatni azokat a járműveket is, amelyek akár egy gyorsforgalmi út melletti műszaki öbölben állnak, vagy lakott területen kívül a főút útpadkáján. 

Ha egy jármű akadályozza a közúti ellenőrzéseket, akkor egy órán belül eltávolítható.

Ha elszállítanak egy járművet, arról értesítik a tulajdonosát. Ha külföldi autóról van szó, akkor a közútkezelő a honlapján közzéteszi a jármű elszállításának a tényét, továbbá, hogy a tulajdonos hol jelentkezhet érte és mik a teendői, és a járművet a felmerült költségek megfizetése után kapja vissza a tulajdonos vagy az üzembentartó. 

Ha egy ilyen járműért kilencven nap elteltével sem jelentkeznek, akkor a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény rendelkezései szerint árverésen értékesítik vagy a hulladékká vált autókra vonatkozó szabályok szerint járnak el – fűzték hozzá. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.