Békéltetők kerestetnek

Aggódnak a társadalmi szervezetek, hogy a jövőben nem szólhatnak bele a fogyasztóvédelmi ügyekben eljáró békéltető testületek tagjainak kiválasztásába, hanem azok összetétele — a fogyasztóvédelmi törvény módosítása szerint — a jövőben pályáztatás útján dőlne el. A területért felelős szakminisztérium a Magyar Nemzettel közölte: a módosítással egyszerűsödnek és átláthatók lesznek a kiválasztási szabályok, ezáltal hatékonyabbá válik a békéltetés.

2019. 06. 07. 11:30
null
Nagy vásárlási roham után sok ügy köt ki a testületeknél Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növekedne a fogyasztók körében egyre népszerűbb békéltető testületek hatékonysága a jövőben – erről szól az az Országgyűlés elé beterjesztett törvényjavaslat, amely a fogyasztóvédelmi törvény intézményrendszerét is érinti.

– A változtatásokat a békéltető testületekben dolgozók többsége régóta igényelte. A törvénymódosítás a fogyasztók és a vállalkozások számára is előnyökkel jár, hiszen a testületek szerepe és szakmaisága tovább nő, eljárási gyakorlatuk egységessé válik – közölte a Magyar Nemzettel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Mint jelezték, ahogy eddig, a jövőben is húsz békéltető testület fog működni, azaz minden megyében és a fővárosban elérhető lesz a lakosság számára az ingyenes jogi segítséget jelentő békéltetés, amelyet az ügyek gyors és egyszerű megoldása érdekében célszerű a lakóhelyhez legközelebb eső fórumon igénybe venni.

– Változás, hogy a jövőben a békéltető testületi tagságra álláshirdetés útján lehet jelentkezni, így kibővítjük annak lehetőségét, hogy többen pályázhassanak a testületi feladatok ellátására – közölte a szaktárca, hozzátéve, hogy az új tagokkal a békéltető testületek szakmaisága is nő. – Ezzel a változással szinte bárki a testület tagja lehet, aki a szakmai elvárásoknak és a jogszabályi feltételeknek megfelel. Természetesen ez nem zárja ki, hogy a fogyasztóvédelmi egyesületek tagjai is jelentkezhessenek a testületi tagságra – emelte ki az ITM.

Nagy vásárlási roham után sok ügy köt ki a testületeknél
Fotó: Havran Zoltán

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége ugyanakkor kifogásolja a javaslatban, hogy a jövőben az egyedi, vitás fogyasztóvédelmi ügyek rendezésével foglalkozó békéltető testületi tagok kijelölési folyamatából a korábbi gyakorlattal szemben a módosítás kihagyná a társadalmi szervezeteket. A civilek szerint a jövőben kizárólag a vállalkozói érdekeket képviselő szervezetek bonyolítanák a pályáztatást, a testületi tagságra jelentkezők véleményezését, a társadalmi szervezetek viszont nem delegálhatnak tagot. A végső döntést a fogyasztóvédelemért felelős miniszter hozza meg. Ezt az aggodalmat a minisztérium eloszlatta: mint írták, a békéltető eljárásokban továbbra is megjelenik a fogyasztói és a vállalkozói oldal megfelelő képviselete, a testület tagjai a jogszabályok szerint a jövőben is független és pártatlan módon, befolyástól mentesen járnak majd el az egyes ügyekben.

Az innovációs tárca azt is leszögezte, hogy a törvényjavaslat nem csupán a lakosságnak, hanem a vállalkozásoknak is kedvező változást hoz. Ennek érdekében országosan egységes eljárási szabályzat készül, amely alapján a fővárosi és az egyes megyei testületek ugyanazon elvek mentén járnak el, amivel a fogyasztóvédelmi ügyekben kezdeményezett eljárások kiszámíthatóvá válnak.

– A korábban nem létező egységes szabályzat hiánya ­miatt a vállalkozások gyakran szembesültek azzal, hogy a testületek egymáshoz képest eltérően jártak el, ez a jövőben megváltozik. A módosítás azzal kapcsolatban viszont nem változtat a jelenleg hatályos rendszeren, hogy a testületek tagjai az illetékes területi kamarával állnak megbízási jogviszonyban. A törvénymódosítással a kiválasztási szabályok egyszerűsödnek és átláthatóvá válnak – jelezte a szaktárca.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.