Főleg a szuperkötvényt választja a lakosság

Megközelítőleg 8500 milliárd forintra rúgott a forintalapú lakossági állampapírok állománya július végén.

Horváth Éva
2019. 08. 24. 14:32
null
A lakossági megtakarítások új helyet kereshetnek Fotó: Szabó Miklós Forrás: Mediaworks
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megközelítőleg 8500 milliárd forintra rúgott a forintalapú lakossági állampapírok állománya július végén – derül ki a Pénzügyminisztérium államháztartásról szóló, legfrissebb jelentéséből. Egy hónap alatt több mint 426 milliárddal nőtt az állomány, ami elsősorban a MÁP+ kimagasló értékesítésének köszönhető, de valamennyi pénzt az inflációkövető állampapír is bevonzott – kommentálta a számokat a Portfólió.hu. Csak a MÁP+ szuperkötvény állománya 534 milliárd forinttal nőtt júliusban, ez nagyjából a teljes hetedik havi jegyzésnek felel meg. Ezt követte a sorban az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír, amelynek állománya egy hónap alatt 53 milliárd forinttal nőtt.

Az Államadósságkezelő Központ és a Portfólió közös adatsorából jól látszik, hogy a június 3-tól június 7-ig tartó időszak alatt jegyzett 528,6 milliárd forintos mennyiség már a második júniusi héten kétszáz-, majd július közepén százmilliárd alá esett, ám a nyolcvanmilliárdos határt azóta sem múlta alul. Így például a legutóbbi, augusztus 12-től 16-ig tartó periódusban is elérte a MÁP+ jegyzések mennyisége a 87,7 milliárd forintot. Ezzel a júniusi debütálása óta a szuperkötvényt 1673,9 milliárd forint erejéig jegyeztek a magyar piacon.

A legnagyobb állománycsökkenés a kétéves Magyar Állampapírnál következett be, egy hónap alatt több mint 91 milliárdos mínusszal. Ezt a féléves Magyar Állampapír követte mintegy 47 milliárdos csökkenéssel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.