Kinyíltak a pénztárcák februárban

A lakossági fogyasztás a kiskereskedelemben a csendesebb január után jelentősen felgyorsult 5,4 százalékos bővülési ütemről három százalékkal.

2019. 04. 04. 9:40
null
Az év eleji béremeléseknek köszönhetően is többet költünk Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iparági szakértők sem számítottak rá, hogy februárban – amikor a decemberi ünnepi kiadások után, illetve a téli rezsiköltségek miatt hagyományosan visszafogottabban költekezik a lakosság – ezúttal jelentősen megugrik a kiskereskedelem forgalma, és a januá­ri szerényebb értékesítést követően hatalmas eredményt hoz a 28 napos hónap. Tegnap a Központi Statisztikai Hivatal azt jelentette, hogy idén februárban a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, szintén bővülő eladásokat. A lakossági fogyasztás a kiskereskedelemben a csendesebb január után jelentősen felgyorsult 5,4 százalékos bővülési ütemről három százalékkal, ami a szakértők szerint elsősorban az idei első magasabb béreknek köszönhető.

– A múlt év is hasonlóan erősen kezdődött a béremelési hullám előző üteméhez illeszkedve. Az idei második hónap drasztikus megugrása nem véletlen: az átlagfogyasztó ekkor kapta kézhez az év elejétől megemelt fizetését, amiből láthatta, hogy a tavalyinál bővebb költségvetésből gazdálkodhat az idén, ez ösztönözte a ­vásárlásait minden területen – értékelte a Magyar Nemzetnek a friss előzetes statisztikai jelentést Vámos György.

Az év eleji béremeléseknek köszönhetően is többet költünk
Fotó: Havran Zoltán

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a 8,6 százalékos februári bővülés később lesz mérsékeltebb is, hullámzás biztosan előfordul majd az idei havi értékesítések során, azonban azt jó eséllyel előrevetíti, hogy átlagban az uniós átlagot meghaladó, 5-6 százalék körüli lesz a kiskereskedelem 2019-es bővülése.

A szakértő rámutatott: hosszú hónapok óta szárnyal az iparcikk-kereskedők forgalma, a tartós fogyasztási cikkek piacán nem csupán a karácsonyi ünnepek kapcsán, hanem a magasabb reálbéreknek köszönhetően a vásárlók egész évben nagyobb biztonsággal vágnak bele költségesebb beruházásokba, főként az otthonteremtés területén. Februárban a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,8 százalékkal nőtt az eladott áruk mennyisége az előző havi 6,4 százalékot követően.

Ennek kapcsán Vámos György megjegyezte: a második fél évtől induló családvédelmi intézkedések hatására várhatóan átalakul majd a lakossági fogyasztás szerkezete, egyes területeken visszafoghatják a költekezést a családok, míg a tipikus árukörökben újabb lökést kaphat a forgalomnövekedés. – Örvendetes, hogy az élelmiszerek piacán is magas, közel 4,8 százalékos volt a volumennövekedés a januári 3,9 százalék után, vagyis még ezen a kevésbé dinamikusan fejlődő kereskedelmi területen is látványosan bővült a forgalom. Az élénkülés a benzinkutakon is meglátszódott, ahol februárban 13,8 százalékkal gyorsult a növekedés – vázolta a főtitkár.

Egybecseng a piaci elemzők vélekedése: az év eleji bolti megugrás a reálbérek emelkedése miatt fokozódó lakossági fogyasztással magyarázható.

– Az idén a reálbérek növekedése 6,5 százalékhoz közeli mértékben folytatódhat, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése öt százalékot némileg meghaladó ütemre lassulhat a tavalyi 6,7 százalékról. A kereskedelemnek további lökést adhat az új lakások idén és jövőre várható átadási hulláma, valamint a családvédelmi akcióterv – közölte lapunkkal a Takarékbank elemzője.

Horváth András felhívta a figyelmet: a háztartások más területen is növelik a fogyasztásukat, például a vendéglátás, a belföldi turizmus, a szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén. A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője is a bérek átlagosan tíz százalék feletti növekedésével magyarázta a bolti forgalom dinamikus növekedését. Regős Gábor szerint mivel az erőteljes bérnövekedés idén is folytatódik, a kiskereskedelmi növekedés is tartós maradhat. Megjegyezte, hogy a vásárlási szokások folyamatos változását mutatja a csomagküldő és internetes áruházak forgalmának dinamikus emelkedése is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.