Lendület a beruházásoknak

Egy év alatt 17 százalékkal nőtt a beruházások mértéke Magyarországon. A 2018-as bővülés egy szintén jó lendületű évet követett, és az idei várakozások is kedvezők.

Magyar Nemzet
2019. 03. 01. 13:39
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly 8495 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon, ami 17 százalékos növekedést jelent egyetlen év alatt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az eredmények a pénzügyminiszter szerint a befektetőbarát kormányzati intézkedéseknek tudhatók be. Varga Mihály az adatokat kommentálva közleményben jelezte, hogy a beruházások növekedését elsősorban az otthonteremtési program, a kilenc százalékra csökkentett társasági adókulcs és az uniós források hatékony felhasználása támogatta. A tárcavezető úgy véli, hogy a beruházások kiegyensúlyozott növekedése a következő évekre is megerősíti a kedvező gazdasági kilátásokat.

A bruttó hazai termékhez viszonyítva pedig 25 százalék felett alakult a beruházások mértéke a Pénzügyminiszté­rium becslése szerint. Ez számottevően felülmúlja a visegrádi országok és az Európai Unió átlagát is. A bruttó állóeszköz-beruházások 2010 első negyedéve és 2018 harmadik negyedéve között több mint 53 százalékkal növekedtek az országban, ezzel az adattal hazánk éllovasnak számít a régióban – ismertette Varga Mihály.

Csak a tavalyi negyedik negyedévben 3174 milliárd forintot tett ki a beruházások összértéke, ami 16,9 százalékos bővüléssel járult hozzá a gazdaság teljesítményéhez – mutatott rá a tárcavezető, kiemelve, hogy ebben az időszakban az azt megelőző három hónapos periódushoz képest 3,8 százalékos növekedést regisztráltak. A dinamikus növekedésben komoly szerepet játszottak a feldolgozóipar kapacitásbővítő fejlesztései, valamint az, hogy az építési beruházások is 24 százalékkal bővültek.

Varga Mihály kiemelte, hogy a 19 gazdasági ágazat közül 15 kifejezetten dinamikus növekedést mutatott. Az energiaiparban a beruházási teljesítmény 18 százalékkal emelkedett, az oktatásban 6,9 százalékkal, az egészségügyben 46 százalékkal bővültek a beruházások. A háztartási szektor beruházásait tekintve kedvező, hogy az építési engedélyek számának elmúlt években megfigyelt emelkedése egyre inkább visszatükröződik a lakásépítések növekedésében. Tavaly csaknem 18 ezer lakás épült az országban, amely 23 százalékos bővülést jelent éves összehasonlításban.

A beruházások két számjegyű növekedése idén is folytatódhat Suppan Gergely szerint, a Takarékbank elemzője 2019-re 11 százalék feletti bővülést vár. A szakértő az előrejelzését az építőipari szerződésállomány és a folyamatban levő beruházások soha nem látott értékével támasztotta alá a közleményében.

Suppan Gergely rámutatott továbbá arra, hogy az idei lendületet a lakás- és irodaátadási hullám mellett az uniós támogatású és tisztán állami beruházások is gyorsítják. A Liget program, az Egészséges Budapest program, a paksi atomerőmű kapacitásfenntartó beruházása, a múzeu­mi, oktatási és sportberuházások és várfejlesztések önmagukban is évente több száz milliárd forinttal növelhetik a beruházásokat a következő években.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.