Maszk nélkül vége a szabad vásárlásnak

Az ismételt szigorítás már komolyabb gondot okozhat az alapvető termékek piacán is.

2020. 07. 25. 9:48
null
Hiába kényelmetlen, az egészséget védi az arc eltakarása Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Határozottan kérjük a vásárlókat, hogy az elkövetkező időszakban a maguk és a bolti dolgozók biztonsága érdekében vegyék komolyan az újra fokozódó Covid-járványhelyzetben a védekezés szabályait, főként azt, hogy arcmaszkot kell viselni a zárt üzletekben – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Bubenkó Csaba hangsúlyozta: május óta fellazult a fogyasztói magatartás, ám ha a járvány újra betör az országba, az ismételt szigorítás már komolyabb gondot okozhat az alapvető termékek piacán is, és több ezer alkalmazott megélhetési körülményei nehezednének, ha újra táppénzre, szabadságra kényszerülnének a lezárások miatt – húzta alá. A szakmai érdekképviselet vezetője rámutatott: az arcmaszkot, illetve a száj, orr eltakarását jogszabály írja elő, ám a mindennapos tapasztalat az, hogy a nyáron kevésbé tartják be az emberek a kényelmetlen kötelezettséget, annak ellenére, hogy korábban gyors sikert értek el a vírushelyzetre adott markáns reakciók. Mint mondta, nem csupán a vásárlók, hanem kisebb-nagyobb üzletekben maguk az alkalmazottak is esetenként áthágják az előírást, sőt több olyan üzletről érkezett jelzés, ahol a nyitvatartás során egyáltalán nem visel maszkot a pénztáros vagy a csemegepult eladója, míg olyan kereskedő is akad szép számmal, akik a szabályra nem is figyelmeztetnek, emiatt gyakran elbizonytalanodnak a vásárlók is, hogy kell-e még a védelmi eszköz.

Hiába kényelmetlen, az egészséget védi az arc eltakarása
Fotó: Bach Máté

– A szakszervezeti jelzések alapján egyúttal arra kérjük a munkáltatókat, hogy legyenek lojálisak az eladótérben több órán át maszkban tartózkodó dolgozóikkal, hiszen még a rutinfeladatok ellátása, a vevőkkel való kommunikáció is nehézkesebb ilyenkor. Emiatt hajszoltabbak a munkavállalók – nyomatékosította Bubenkó Csaba, kiemelve, hogy a felmelegedett raktárakban és a bolti polcoknál, a fizikai munkát végző árufeltöltőknek is különösen nehéz egész nap maszkban dolgozniuk.

A járványügyi szakemberek egyre többször hangsúlyozzák a védőmaszk használatát, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy az országban megmaradjon a kedvező helyzet. Tudomásul kell venni és betartani a kötelezettséget, továbbra is az egészségvédelem az elsődleges – hangoztatta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György a cégek oldaláról megerősítette, hogy vegyes a kép az üzletekben, pedig mindenki a saját maszkviseléséért felelős, kihágás esetén pedig büntethető is. Kitért rá: hatékonynak bizonyul az az alternatív megoldás, hogy a kasszáknál, a kiszolgáló területeken plexifal biztosítja a megfelelő távolságot, ami kényelmesebb lehet a maszk egész napos használatánál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.