Nehéz, de eredményes évet zár a mezőgazdaság

Az aszály és a fagyok megviselték a termést, de a hozzáadott érték jelentősen bővült ebben az évben.

Magyar Nemzet
2020. 12. 11. 9:35
null
juh Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aszály és a koronavírus-járvány ellenére az idén 4,1 százalékkal nőtt a magyar mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke az előző év teljesítményéhez képest – áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, amelyben a 2020-ra vonatkozó első becslést közölték. Igaz, a növénytermesztés volumene 2,9, az állattenyésztésé 1,6 százalékkal mérséklődött, ám a szolgáltatásoké három százalékkal nőtt. A termelési volumen összességében 2,1 százalékkal csökkent, és az árak 6,3 százalékkal emelkedtek.

2020-ban a növénytermesztés terén az előző évhez képest csökkent:

  • a növénytermesztés összes termelési volumene 2,9 százalékkal,
  • a gabonafélék mennyisége összesen 1,1 százalékkal,
  • a repce termésmennyisége 14 százalékkal,
  • a kertészeti termékeké 0,6 százalékkal,
  • a gyümölcsféléké 18 százalékkal (a szőlőé nyolc százalékkal).
  • Jó számokat hozott az árpa, a kukorica és a napraforgó

    A búzatermés hétszázalékos csökkentését csak az árpa (3,6 százalék) és a kukorica (3,2 százalék) termelésének növekedése ellensúlyozta. A tavasz aszályos időjárása a repce fejlődését viselte meg leginkább, de napraforgóból és fehérjenövényekből többet takarítottak be, így az ipari növények mennyisége összességében 3,7 százalékkal zsugorodott. A takarmánynövények és az egyéb növényi termékek mennyisége nem változott.

    A napraforgót nem viselte meg az egyébként viszontagságos nyár
    Fotó: Havran Zoltán

    A tavaszi fagyok okozta jelentős virág- és rügykár miatt a fontosabb gyümölcsfajok mindegyikét érintette a veszteség. A szőlő mennyisége is visszaesett, ennek ellenére a szakemberek kiváló évjárattal számolnak.

    Kevesebb jószágot tartottak az idén

    Az állattenyésztés teljes termelési volumene 1,6 százalékkal mérséklődött, az élő állatok tenyésztése 2,9 százalékkal csökkent, elsősorban a baromfi- és a sertésállomány fogyása miatt. Azonban a szarvasmarha, a juh, a kecske, a ló és az egyéb állatok mennyisége nem változott. Az állati termékek termelése 1,3 százalékkal nőtt, ezen belül a nyers tehéntejé bővült, a többi termék előállítása nem változott.

    Ugyanannyi juhot tartottak idén a gazdák, mint az előző évben
    Fotó: Teknős Miklós

    A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,1 százalékkal nőtt, termelési volumene – az árak 6,3 százalékos emelkedése mellett – 2,1 százalékkal csökkent.

    A ráfordítások közül az állatgyógyászat, a műtrágya-felhasználás és a mezőgazdasági szolgáltatások volumenében következett be bővülés, a többi ráfordítás kevésbé emelkedett, egyedül az állati takarmányok felhasználása csökkent. Összességében így az úgynevezett termelőfelhasználás volumene 0,7, ára 0,2 százalékkal növekedett.

    A bruttó hozzáadott érték 8,6 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaságban. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 5,9 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 9,5, a vállalkozói jövedelem 14,9 százalékkal növekedett.

    A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme tíz százalékkal meghaladta az előző évit.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.