Rekordszámú feketecigaretta

Óriási tételben, összesen 2,7 milliárdos értékben akadt július végéig illegálisan behozott vagy itt előállított cigarettára az adóhivatal – a nyár különösen nagy fogásokat hozott. Az idei felderítések mértékét jól mutatja, hogy a hatóság hét hónap alatt nagyobb mennyiségű feketeárut foglalt le, mint tavaly tizenkét hónap alatt összesen. Az adatok, az esetek arra engednek következtetni, hogy bátrabbak lettek, változtattak módszereiken a csempészek, a cigarettakészítők.

Jakubász Tamás
2019. 09. 13. 5:45
null
A felderítést négylábú munkatársak is segítik Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január eleje és július vége között több mint 47,5 millió szál jogsértő módon behozott vagy idehaza törvényellenesen előállított cigarettát foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A tétel meglehetősen nagynak mondható, s nem csak azért, mert a feketepiacról kivont sok millió szál füstölnivaló együttes értéke megközelíti a 2,7 milliárd forintot. Az idén lefoglalt mennyiség igen jelentősnek számít a korábbi esztendők fogásaihoz képest is. Tavaly egész évben 41 millió szál feketeárut találtak a NAV emberei, de a 2017-es statisztika is mindössze 37 millió szál cigarettáról szólt. Vagyis az idén, hét hónap alatt megtalált füstölnivaló bőven meghaladja a korábbi egész éves adatokat.

A különféle bűnesetekből arra is következtetni lehet, hogy miért kerül elő milliószám illegális termék. A NAV közléséből kiderült, hogy az elmúlt hónapokban – és különösen nyáron – több jelentős rajtaütés is történt. Csak májusban három ügyben bukkantak nagy mennyiségű cigarettára a hatóság emberei Budapest környékén. Az első esetben csaknem 350 ezer szál került elő, a másodikban több mint 880 ezer, a harmadiknál pedig 12,7 millió szálat foglalt le a hivatal. Abban a hónapban illegális dohányüzemet is leleplezett a NAV, mégpedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik településén.

A felderítést négylábú munkatársak is segítik
Fotó: Mirkó István

Kiemelkedő fogások ezután júliusban is voltak. Ezek egyikében az ukrán határon szagolt ki a hatóság szolgálatot teljesítő kutyája 11 millió forint értékű csempészcigarettát egy ukrán mikrobusz utánfutójában. Lényegesen értékesebb mennyiséget foglaltak le a NAV nyomozói Komárom-Esztergom megyében két bérelt, lengyel rendszámú kisteherautóból: az akkor lekapcsolt tétel feketepiaci értéke elérte a 105 millió forintot. Szintén a Dunántúlon akadt horogra az a sofőr, aki az M1-es autópályán haladt Hegyeshalom felé, a járműve oldalában, aljában, rejtett üregeiben 120 ezer szál, zárjegy nélküli cigarettával.

Az elmúlt években az a tapasztalat alakult ki, hogy a csempészek – szakítva a korábbi módszerekkel – egyszerre inkább csak kisebb tételeket kíséreltek meg behozni az országba, így ha lebuktak, nem került a hatóság kezére nagy mennyiségű áru. A veszteségeik nem voltak jelentősek.

Az idei esetek ugyanakkor mintha arról árulkodnának, hogy a csempészek bátrabbak, és többet kockáztatnak. A nekibuzdulásra ugyanakkor nem sok ok van. A NAV ugyanis idén is kiemelten figyel a cigaretta feketekereskedelmének letörésére: a közterületek és közúti ellenőrzések mellett rendszeresek az ország belsejében a piaci razziák, miközben állandó a hatósági jelenlét az ebből a szempontból legkritikusabbnak nevezhető szerb és ukrán határszakaszokon. A szervezet embereinek munkáját szolgálati kutyák mellett egyebek közt vonat- és teherautó-röntgen, valamint pilóta nélküli repülő egység is segíti. Az utóbbi, vagyis a drón azt teszi lehetővé, hogy a NAV anélkül figyelje meg a csempészettel foglalkozó csoportok tevékenységét, hogy azok tudomást szereznének a hatósági felderítésről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.