Sokan vásárolnának nagyobb autót

Mintegy tízezer nagycsaládnak segíthet majd a július 1-jén életbe lépő autóvásárlási támogatás — jelentette be Novák Katalin államtitkár. Hozzátette: a kormány minden jogosult igénylőnek biztosítani fogja, hogy igénybe vehesse a támogatást, ráadásul az autó­piac is profitálhat az új konstrukció bevezetéséből. A kormány egy családbarát ország logót ábrázoló matrica elhelyezését kéri a családoktól új autójuk hátsó szélvédőjén.

Csekő Imre
2019. 05. 25. 12:35
null
Egy családbarát ország logó jelzi majd a szélvédőn, hogy állami segítséggel vásárolták a járművet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtótájékoztatón ismertette a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményének részleteit Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki elmondta, a minisztérium becslése szerint a következő 12 hónapban mintegy tízezer nagycsalád igényelheti a támogatást, ezért a kormány idén öt-, jövőre pedig tízmil­liárd forintot különített el a célra. Az államtitkár hozzátette, hogy egy felülről nyitott keretről van szó, így minden arra jogosult nagycsalád megkapja a támogatást, amelynek igénylését a Magyar Államkincstárnál vagy a kormányablakoknál lehet benyújtani. A támogatási összeget az államkincstár folyósítja majd közvetlenül az autókereskedésnek.

Novák Katalin szerint óriási az érdeklődés a konstrukció iránt, amit a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) javaslatára vezetnek be. A szervezet felmérése szerint ugyanis a nagycsaládosok többnyire régebbi gépkocsikat használnak, és szívesen cserélnék azokat új autókra, amit a támogatással könnyebben megtehetnek majd. Sokan a negyedik gyermek érkezésekor kénytelenek nagyobb gépkocsit vásárolni, és az államtitkár szerint erre az esetre is nagy segítség lehet a most bevezetett konstrukció.

Egy családbarát ország logó jelzi majd a szélvédőn, hogy állami segítséggel vásárolták a járművet
Fotó: Kurucz Árpád

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása július 1-jétől igényelhető és 2022. december 31-ig lesz elérhető a már három gyermeket nevelő vagy harmadik gyerekét váró családnak, legalább hétszemélyes új személyautó vásárlásához. Novák Katalin az igénylés további feltételeiről szólva elmondta: a szülők egyikének legyen B típusú jogosítványa, az igénylőnek ne legyen köztartozása, és legyen Magyarországon bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye. A támogatást legalább három családi pótlék igénylésére jogosító gyermek után lehet kérni, de már az anya várandósságának 12. hetében lévő gyermek is beszámítható. A politikus kiemelte: az autóvásárlási támogatás nemcsak adásvételi szerződéssel, hanem zárt végű lízingszerződéssel is igényelhető. Feltétel ugyanakkor, hogy a megvásárolt gépkocsit legalább három évig nem lehet eladni.

A Magyar Nemzet kérdésére Novák Katalin elmondta: az autókereskedők rendkívül örülnek a támogatás bevezetésének, mivel a hétszemélyes személyautók piacán a kereslet növekedését várják tőle. Közben a NOE már tárgyal az autókereskedelmi vállalatokkal, hogy a nagycsaládosok számára a lehetséges legkedvezőbb konstrukciókban sikerüljön megállapodni.

A sajtótájékoztató végén az államtitkár bemutatta a programot népszerűsítő, családbarát ország logót ábrázoló matricát, és elmondta: arra kérik a támogatást igénylő családokat, hogy helyezzék el az új autójuk hátsó szélvédőjén. A program népszerűsítésére és ismertetésére szórólapot is kiadtak, amelyen az igénylés részletes feltételei szerepelnek, melyek a Család.hu oldalon is megtalálhatók.

A Daciától A Volvóig

A nagycsaládosok számára több kategória is szóba jöhet, az egyterű gépjárművektől a kisbuszokon át a nagyobb szabadidő-autókig. Már ötmillió forint alatt is találni hétülésest: a Dacia Lodgyt, de 5–10 millió forint között több márka közül választhatnak. A Lodgy számos előnye mellett figyelembe kell venni, hogy a hétüléses változat csomagtere csupán jelzésértékű, és a modell töréstesztje sem tartozik a legjobbak közé. Az ötmillió forint feletti ajánlatok között a népautómárkák kishaszonjárműveinek személyautó-változatait találjuk, mint az Opel Combo, valamint ennek Peugeot- és Citroën-változatai, amelyek 6-7 millió forintért kaphatók. Nem sokkal többért FIAT vagy Nissan kisbuszt is adnak. A nagyobb méretű, hétüléses SUV-okért azonban sokkal többet kell fizetni, a Kia Sorrento vagy a Volvo XC90 csak jóval tízmillió forint fölötti vételáron vihető haza. (J. Gy.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.