Börtönből ment beiktatására a polgármester

A nagybányai Catalin Chereches letette hivatali esküjét.

MTI
2016. 07. 18. 15:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cherechest a román korrupcióellenes ügyészség vette őrizetbe április végén többrendbeli megvesztegetés elfogadása gyanújával. Előzetes letartóztatásba helyezték, így a börtönből nyerte meg a június 5-i önkormányzati választáson sorozatban a második polgármesteri mandátumát. Győzelme meggyőző volt, megkapta a nagybányai választók több mint 70 százalékának a szavazatát.

A hétfői eskütétel alkalmából a hivatal előtt mintegy százan fejezték ki szolidaritásukat a polgármesterrel, akit a ceremónia után visszavittek a börtönbe. A választások után Chereches azt is kérte, hogy a nagybányai ortodox katedrálisban tehesse le a hivatali esküt, ezt azonban elutasították.

A júniusi választások után négy törvényhozó egy törvénytervezetet terjesztett be a román parlamentben, amelynek értelmében kifizettetnék az előre hozott választások költségét az olyan polgármesterekkel, akiket bírósági ítélet akadályoz meg mandátumuk kitöltésében. Ez főleg azért merült fel, mert alig egy héttel a választások után az erdélyi Déva frissen újraválasztott polgármesterét hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság, miután korrupcióért kapott már négyéves felfüggesztett börtönbüntetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.