Kormánypárt lehet az RMDSZ Romániában?

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a képviselői és a szenátori jelöltlistán egyaránt megszerezte a voksok 6,26 százalékát.

2016. 12. 12. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaigazolták a romániai parlamenti választások hivatalos részeredményei a vasárnap esti urnazáráskor a közvélemény-kutatók által közzétett becsléseket. Az országos választási iroda (BEC) a szavazatok több mint 98 százalékának összeszámlálása alapján közölte, hogy a kétkamarás bukaresti parlamentbe hat politikai alakulat jutott be, közülük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői és szenátori jelöltlistája egyaránt megszerezte a voksok 6,26 százalékát.

A megméretés egyértelmű győztese a román Szociáldemokrata Párt (PSD), amely 46 százalékos támogatottságra tett szert. Hat százalék körüli eredménnyel átlépte az ötszázalékos parlamenti küszöböt a baloldal szövetségese, a Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), amely a PSD-vel együtt megszerezte a kormányalakításhoz szükséges többséget a bukaresti törvényhozásban.

Feleannyi támogatottságra sem tett szert a baloldali PSD-hez képest jobboldali riválisa, a Klaus Johannis államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely a hivatalos részeredmények szerint 20 százalékon áll, miközben a csak idén alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megszerezte a voksok 8,8 százalékát.

Bár az exit pollok alapján még nem volt bizonyos, hétfő reggelre kiderült, hogy a Traian Basescu volt államfőnek sikerült bejuttatnia a törvényhozásba a jobbközép Népi Mozgalom Pártját (PMP). Három százalék alatt teljesített, és nem szerzett parlamenti képviseletet a magyarellenes megnyilvánulásokról elhíresült, szélsőségesen nacionalista Egyesült Románia Párt (PRU).

Győzelme nyomán a PSD várhatóan már a napokban megnevezi az államelnöknek kormányfőjelöltjét, aki a legnagyobb valószínűséggel maga az alakulat elnöke lesz. Liviu Dragnea egyedüli – és amúgy jelentős – hátránya, hogy idén áprilisban a bukaresti legfelső bíróság jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte választási csalás miatt, a kormány működéséről és szervezéséről szóló hatályos román jogszabály pedig egyértelműen megtiltja, hogy egy jogerősen elítélt személy a kormány tagja legyen.

A baloldal elsöprő győzelme ugyanakkor nem jelenti azt, hogy elszálltak az RMDSZ hatalomra kerülésének esélyei. Bár a kampány során Dragnea leszögezte, hogy nem kíván koalícióra lépni a magyar alakulattal, vasárnap éjjel a politikus már úgy nyilatkozott: nem látja elképzelhetetlennek az RMDSZ-szel való együttműködést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.