Románia: lankad a szavazókedv, feljövőben a magyarok

Ha a magyar közösség szavazókedve kitart, nagy valószínűséggel arányos képviselethez jut a parlamentben.

2016. 12. 11. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokhoz képest valamivel alacsonyabb arányú, 34,5 százalékos részvételt mértek a vasárnap zajló romániai törvényhozási megméretésen három órával urnazárás előtt. A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint helyi idő szerint 18 óráig a választásra jogosult közel 19 millió polgár közül 6,2 millióan adták le szavazatukat országos szinten; a 2012-es parlamenti választások alkalmával ez az arány 36,54 százalékos volt.

Továbbra is a Kárpátokon túli megyékben regisztrálták a legnagyobb szavazókedvet: Olt és Teleorman megyében a választók 39 százaléka élt szavazati jogával. A nap folyamán valamelyest nagyobb arányban mozdultak meg a magyarok lakta erdélyi megyék szavazópolgárai, közülük is kiemelkedik a székelyföldi Hargita megye, ahol az országos átlagot túlszárnyaló, 38 százalékos részvételt jegyeztek. Átlag fölött teljesít Bihar és Szilágy (37 százalék), elmarad viszont a várakozásoktól Kovászna és Maros (32), valamint különösen az észak-erdélyi Szatmár megye (30 százalék). Utóbbi helyzete azért is érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök a választások előtt három nappal éppen Szatmárnémetiben buzdította minél nagyobb részvételre a romániai magyarokat.

Kiss Tamás szociológus szerint az országos részvétel nem sokban különbözik a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest, viszont a magyar részvétel becsléséből az látszik, hogy magasabb a 2012-es parlamenti részvételnél. A kolozsvári Kisebbségkutató Intézet munkatársa közölte, a magyar részvétel a délután folyamán valamivel az országos átlag alatt maradt ugyan, de ez a különbség sokkal kisebb, mint amit az előző két romániai parlamenti választás során mértek. Kiss Tamás úgy véli: abban az esetben, ha a magyar közösség szavazókedve továbbra is kitart, nagy valószínűséggel arányos képviselethez jut a parlamentben. Egyébként a mostani választás sajátossága, hogy a városlakók nagyobb arányban járulnak urnák elé a vidéki lakossághoz képest.

Különböző bukaresti portálok már a nap folyamán szivárogtatni kezdték a közvélemény-kutatók által készített, a szavazóhelyiségekből távozó választók megkérdezésén alapuló exit poll eredményeket. Ezek szerint a délután folyamán meggyőző, mintegy 43-45 százalékos előnnyel vezet a román Szociáldemokrata Párt (PSD), a második a Klaus Johannis államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) 19-22 százalék közötti támogatottsággal, míg a jelenleg parlamenten kívüli Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) a voksok 7-11 százalékát százalékát szerezheti meg. Az exit pollok alapján az RMDSZ, a Traian Basescu volt államfő vezette jobbközép Népi Mozgalom Párt (PMP), illetve a baloldalhoz húzó, Calin Popescu-Tariceanu szenátusi elnök vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) az ötszázalékos parlamenti küszöb körül „billeg”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.