Honlappal buzdít választási regisztrációra az Erdélyi Magyar Néppárt

Már közel 300 ezren regisztráltak a névjegyzékbe, de a magyar kormány és erdélyi szövetségesei is többet akarnak.

MN
2017. 08. 31. 11:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi választási névjegyzékbe történő regisztrációt segítő honlap elindítását jelentette be az MTI tudósítása szerint Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke egy csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón, melyet Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökével közösen tartott.

A két alakulat által közösen létrehozott Választás.info honlapon a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatos információkat közölnek, és a regisztráció több változatát ajánlják fel az internetes oldal látogatóinak. A személyes, illetve telefonos regisztráció gombra való kattintás az EMNT valamely irodájába, az internetes regisztráció a Nemzeti Választási Iroda honlapjára irányítja az érdeklődőket.

Orbán Viktor miniszterelnök nevében már júliusban elkezdtek levelet küldeni a határon túliaknak. Ebben a kormányfő arra buzdít mindenkit, hogy vegyenek részt a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választásokon, ehhez pedig regisztráljanak. „Ahhoz, hogy ön is részt vehessen ezen a választáson, érdemes már most cselekednie” – írja Orbán Viktor arra kérve az érintetteket, hogy ha még nem regisztráltak, akkor tegyék meg.

 

A határon túli magyarok kedvezményes honosításának 2011-es bevezetése óta 708 ezer fő szervezett állampolgárságot. Mivel ők nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, külön regisztrálniuk kell, ha szavazni kívánnak a magyar országgyűlési választásokon. Jelenleg 293 ezer külhoni magyar szerepel a névjegyzékben, közülük 128 ezren romániai értesítési címet adtak meg. 2014-ben a külhoni szavazók 95 százaléka a Fideszre voksolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.