Rengések Székelyföld határán

Kétszer is megremegett a föld Románia legaktívabb földrengésövezetében.

MTI
2017. 08. 02. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román földtani intézet közlése szerint a szerda hajnali 4,9-os erősségű rengés központja Kovászna várostól 33 kilométerre volt 132,5 kilométeres mélységben. A térséget kedd délben megrázó 4,6-os erősségű rengés központja Kovásznától 41 kilométerre, 120 kilométeres mélységben volt.

A szerda reggeli rengés Bukarestben is érezhető volt, károkról nem érkezett jelentés.

A Székelyföldtől délkeletre elhelyezkedő Vrancea térség Románia legaktívabb földrengésövezete. Az itteni földrengések nagy mélységben történnek, ezért nagy területeket ráznak meg, elsősorban Románia déli és keleti régióiban.

A térségben több tektonikus lemez találkozik, amelyek a Kárpát-kanyarban az erdélyi lemez alá gyűrődnek be. Földrengések akkor keletkeznek, amikor a mélyben a déli vagy a keleti lemezből letörik egy darab, és azt a térséget rázzák meg jobban, amelyik alatti tektonikus lemez sérült. A vranceai központú rengések ezért Erdélyt kevésbé veszélyeztetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.