Magyarország megvétózta a NATO–Ukrajna Bizottság ülését

A döntés mögött az ukrán oktatási törvény áll, amely ellen Magyarország tiltakozik.

MTI
2017. 10. 27. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország megvétózta a NATO–Ukrajna Bizottság ülését az ukrán oktatási törvény miatt – írta az Origo pénteken. A kormánypárti portál cikke szerint december 6-án hívták volna össze a NATO–Ukrajna Bizottságot a NATO külügyminiszteri szintű találkozója alkalmából, Magyarország azonban megvétózta a tárgyalásokat.

A döntés mögött az ukrán oktatási törvény áll, amely ellen Magyarország eddig is „határozottan tiltakozott, és ezután is tiltakozni fog”. A bizottság Ukrajnának nagyon fontos, hiszen ez mutatja a nyugati országok támogatását Ukrajna felé az Oroszországgal szembeni konfliktusban, ráadásul Ukrajna a NATO tagja akar lenni, így ez a bizottság létfontosságú számára. „Ezért óriási csapás Ukrajnának a magyar vétó” – írja a portál.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban többször elmondta, hogy az ukrán oktatási törvény csökkenti a kisebbségek jogait, elveszi ötödik osztálytól az anyanyelven tanulás jogát, amit a magyar kormány elfogadhatatlannak tart, és amíg Ukrajna nem helyezi hatályon kívül a törvénynek ezt a részét, addig a magyar diplomácia minden nemzetközi fórumon blokkolni fogja az Ukrajna számára fontos ügyeket.

Magyarország nem tudja támogatni Ukrajna integrációs törekvéseit, ezért vétózta meg a NATO-Ukrajna bizottság decemberi ülésének összehívását - mondta az MTI-nek Szijjártó Péter. Szerinte szeptember elejéig Magyarország a leghangosabb és legaktívabb támogatója volt Ukrajna integrációs törekvéseinek, de „hátba szúrásnak” tekinti az oktatási törvény elfogadását. „Ma is szívesen lennénk” az ország törekvéseinek támogatói, de csak azon országokat tudja támogatni Magyarország, amelyek döntéseikkel, viselkedésükkel rászolgálnak erre – mondta Szijjártó. Amikor az ukrán parlament elfogadta az oktatási törvényt, Magyarország jelezte, hogy a magyar diplomácia minden eszközt felhasznál, hogy az ukrán törvényhozásnak vissza kelljen vonnia a jogszabályt, amely „brutálisan megcsonkítja” az országban élő kisebbségek jogait.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.