Átszakadt egy szennyezett tó gátja Kolozs megyében

A mérgező tó vize nemsokára belefolyhat majd a Szamosba.

MN
2017. 11. 29. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kolozsvár melletti pataréti szemétdomb földcsuszamlása következtében még nyár végén keletkezett egy 6000 köbméteres, szennyezett tó, amely most kilépett a medréből. A mérgezett anyagokkal teli víz a Szamos felé tart – tudósít a Transindex.ro hírportál.

Beszámolójuk szerint a Facebookon nemrég tett közzé Szakáts István egy videofelvételt amelyen az látszik, hogy a tó mérgező vize utat tört magának, és nagy valószínűséggel nemsokára belefolyik majd a Szamosba. A tóban az ammóniasó-koncentráció 750-szeresen lépi túl a megengedett értéket, a víz klórtartalma pedig 12,8-szeresen.

A Kolozs megyei prefektus még szeptemberben azt mondta, hogy felszólították a megyei tanácsot a helyzet sürgős kezelésére. A Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Marius Manzat akkor azt ígérte, hogy meg fognak tenni mindent, hogy megállítsák a folyamatot. Az alelnök akkor egy olyan szennyvízfelfogó berendezés beszerzéséről beszélt, amely segített volna, hogy a szennyvíz ne érje el a környező patakokat és a Szamost.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.