Körbekorcsolyázható lesz Mátyás király Kolozsváron

Sokaknak nem tetszik, hogy jégpályát építenek a Mátyás-szoborcsoport köré.

MN
2017. 11. 09. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korcsolyapályát alakítanak ki a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport körül – közölte erdélyi tudósítások alapján az MTI.

A városháza sajtóosztálya arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a főtér területének a bérbeadásáról a karácsonyi vásárra még július 18-i ülésén döntött az önkormányzat.

A kiírt pályázatra egyetlen ajánlat érkezett, amelyet el is fogadott a polgármesteri hivatal. A cégcsoport öt évre nyerte el a jogot, hogy karácsonyi vásárt rendezzen Kolozsvár főterén. A cég azt is vállalta, hogy egy 800 négyzetméteres korcsolyapályát létesít a Mátyás-szoborcsoport köré, valamint 85 árusítóbódét és egy színpadot is fölállít.

A kivitelező cég pár napja kerítette körbe a szoborcsoportot, s hozzálátott a terület ledeszkázásához és a pályaépítéshez. Amint a Transilvanareporter.ro portál korábban közölte: a jégpálya annak a karácsonyi vásárnak a legfontosabb látványeleme, amely november 24-én kezdődik Kolozsvár főterén.

Horváth Anna helyi önkormányzati képviselő az ügyben azonnali állásfoglalásra kérte fel a műemlékvédelmi bizottságot és a szakmai szervezeteket az egyik közösségi portálon tett bejegyzésében. A volt alpolgármester provokatív gesztusnak tartja, hogy a magyar érdekképviseletet és közösséget nem tájékoztatták az új elképzelésről.

Az interneten induló vitában megszólalók közül volt, aki jó ötletnek tartotta, hogy körbe lehet majd korcsolyázni a szoborcsoportot, mások a magyarság elleni újabb támadásnak látták a történteket.

A korcsolyapályáról szóló hírek egy nappal azután jelentek meg a magyar nyilvánosság előtt, hogy az RMDSZ kolozsvári önkormányzati frakciója ügyészségi feljelentést tett a szoborcsoport megrongálása miatt, miután az emlékmű talapzatára felmászó ismeretlenek az egyik alak sarkantyúját letörték, a másikét lehajlították.

Kolozsvár főterén évek óta korcsolyapálya működik a téli hónapokban, azonban eddig a szoborcsoporttól távol, a tér keleti oldalán építették fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.