Alkotmányossági óvást emelnek a marosvásárhelyi iskola újraalapítása ellen

A liberálisok kezdeményezése hónapokkal eltolhatja a törvény kihirdetését.

MTI
2018. 02. 12. 14:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtámadja az alkotmánybíróságon a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – közölte pártja végrehajtó bizottságának döntését hétfőn Ludovic Orban pártelnök.

Az államfőhöz közel álló jobbközép ellenzéki párt szerint sérti az alaptörvényt, ha a parlament iskolaalapítóként lép föl. „Mi nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), hanem magát az eljárást támadjuk, amely megítélésünk szerint alkotmányellenes, annál is inkább, mert egy másik hatalmi ág, a bírói hatalom, már állást foglalt az ügyben” – magyarázta a pártelnök.

Ha egy törvénytervezet ellen alkotmányossági óvást emelnek, nem hirdetheti ki az államfő, csak ha az alkotmánybíróság elutasítja az alkotmányossági kifogást. A taláros testület döntésére általában több hónapot kell várni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.