Félrediagnosztizálták, majd kilenc évre bezárták egy elmegyógyintézetbe

Az orvosok hastífuszt diagnosztizáltak nála, ezért elkülönítették a többi betegtől.

MN
2018. 02. 14. 9:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc éven keresztül élt elszigetelten egy nő a huszti járási Vilsan (Égermező) elmegyógyintézetében – adta hírül a Prozak.info hírportálra hivatkozva a Kárpátalja.ma.

Az intézményben a betegek szörnyű körülmények között töltik mindennapjaikat, az idős asszony sorsa azonban a többiekénél is kegyetlenebbnek bizonyult. Az orvosok hastífuszt diagnosztizáltak nála, ezért elkülönítették a többi betegtől.

Egy ellenőrzés során Oleh Hrihorjev, az Ukrán Legfelsőbb Tanács kárpátaljai emberi jogi biztosa megkérdőjelezte a beteg szakszerű ápolását: „Az asszony esetében semmilyen laborvizsgálatot nem végeztek, mégis elkülönítették kilenc évre. A bűncselekménynek is minősíthető mulasztással tönkretették az idős hölgy életét.”

Az emberi jogi bizottság bakteriológiai vizsgálatot kért az asszony betegségének megállapítására, melynek alapján kiderült: a nő nem volt tífuszos, téves diagnózis miatt kellett elkülönítve élnie annyi éven keresztül – olvasható a portálon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.