Nem hátrálnak a székelyek

Legitim és európai a székely autonómiatörekvés, amelyért felvonulást rendeznek márciusban, mondta az SZNT elnöke.

MTI
2018. 02. 08. 19:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fenyegetéssel, megfélemlítéssel a székelyeket nem lehet hátrálásra kényszeríteni – jelentette ki a Székely Nemzeti Tanács elnöke az M1 csatornán. Az SZNT marosvásárhelyi felvonulásra hívja híveit március 10-ére, a székely szabadság napjára.

Izsák Balázs a székely szabadságról szóló kérdésre válaszolva azt mondta: olyan szabadságeszményről van szó, amely évszázadokon át elkísérte a székelységet.

A székely autonómiatörekvés legitim és európai – hangsúlyozta. Olyan intézményi garanciát kell megteremteni, amely az Európa Tanács ajánlásaival tökéletesen összhangban van. A területi autonómia európai uniós gyakorlat, és erre szeretnék „rábeszélni” a román politikai osztályt és közvéleményt – fogalmazott.

Felvetették, hogy a román vezetők azért zárkóznak el a legkisebb önállóság megadásától is, mert hosszabb távon területvesztéstől tartanak. Izsák Balázs erre úgy reagált: a románok is tudják, hogy amikor 1952-ben létrejött a Székelyföldre kiterjedő Magyar Autonóm Tartomány, a területvesztés semmilyen veszélye nem fenyegette Romániát. Megjegyezte: a román alkotmányba foglalták ennek a tartománynak a létezését, és éppen ötven éve, 1968 februárjában számolták fel. „Akkor sem jelentett veszélyt, mint ahogy most sem jelent veszélyt Románia számára, Románia területi egysége számára a mi autonómiatörekvésünk” – fogalmazott.

A marosvásárhelyi pogromra utalva szólt arról is, hogy senki nem akar hasonlót, mint ami 1990-ben történt, amikor a hatóságoknak „lényegében az volt a céljuk, hogy etnikai konfliktust robbantsanak ki”. Meggyőződése, hogy ilyet senki nem akar Romániában, sem ők, a szervezők, sem a hatóság – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.